Waarborgfonds helpt bij schade zonder bekende dader

24/04/2013
waarborgfondsU gaat naar de winkel om een boodschap te doen en bij terugkomst bij uw auto ziet u dat er een kras op, of een deuk in uw voertuig zit. Als deze schade  is toegebracht door een motorvoertuig (auto, motor etc.) maar  de dader niet bekend is, kan het Waarborgfonds uitkomst bieden.

Waarborgfonds Motorverkeer

Aangezien u de schade niet op de autoverzekeraar van de dader kunt verhalen, kunt u zich richten tot het Waarborgfonds Motorverkeer. Het doel van het Waarborgfonds is om mensen te helpen die door een ongeval in het verkeer -door toedoen van een motorvoertuig- schade hebben geleden en deze schade niet kunnen verhalen op de verzekeraar van de veroorzaker.
In de volgende gevallen kunt u bij het Waarborgfonds terecht:

 • De schade is -niet opzettelijk- veroorzaakt door een motorrijtuig;
 • De dader is doorgereden na een ongeval en het is niet mogelijk de identiteit te achterhalen (in dit geval geldt voor materiële schade een eigen risico van € 250 per benadeelde);
 • De dader is bekend, maar de auto van de dader is niet verzekerd;
 • De auto die het ongeval heeft veroorzaakt is gestolen en de bestuurder was hiervan op de hoogte;
 • De autoverzekeraar van de dader is failliet;
 • Vanwege principiële bezwaren is de bestuurder niet verzekerd en heeft deze hiervoor een vrijstelling van de overheid. Hierdoor kunt u de schade niet of alleen gedeeltelijk met de dader regelen.

Voldoen aan bepaalde eisen

Voordat het Waarborgfonds u wellicht kan helpen moet er aan een aantal eisen voldaan worden. Ten eerste moet u kunnen aantonen dat u heeft geprobeerd de daders te achterhalen. Zo moet er altijd direct politieaangifte worden gedaan en kunt u bijvoorbeeld ook nog buurtonderzoek doen of een advertentie plaatsen. Het achterhalen van de dader dient wel snel te gebeuren. Wacht u langer dan 14 dagen dan vergoedt het Waarborgfonds niet meer.

Ten tweede dient u aan te kunnen tonen dat uw auto voor het ongeval geen schade had. Verder dient u aan te tonen dat er daadwerkelijk een ongeval heeft plaatsgevonden, of -bij beschadiging in parkeerstand- dat de auto onbeschadigd werd geparkeerd, beschadigd werd aangetroffen en dat er in de tussentijd niet mee is gereden.
Bewijs kan geleverd worden in de vorm van getuigenverklaringen. Het Waarborgfonds verlangt 2 getuigenverklaringen en ook is het aan te raden om laksporen en/of glasscherven te verzamelen na het ongeval. Het is van belang om foto’s te maken en getuigen te laten verklaren dat zij deze sporen bij uw auto hebben aangetroffen.

All risk verzekerd

Heeft u een volledig casco verzekering (all riskverzekering), dan kunt u de schade melden bij uw verzekeraar. De verzekeraar zal toetsen of de schade verhaald kan worden bij het Waarborgfonds.

Niet all risk verzekerd?

Bent u niet all risk verzekerd maar voldoet u wel aan bovenstaande voorwaarden en eisen, dan kunt u uw schade  geheel kosteloos aanmelden op 112schade.nl. Wij nemen graag geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.
Is de dader wel bekend, dan kunt u de schade ook geheel kosteloos bij ons indienen, de verhaalsactie wordt dan opgestart richting de verzekeraar van de schadeveroorzaker.

 • Volledig kosteloos
 • Voorschieten reparatiekosten
 • Gratis vervangend vervoer
 • 24/7 dossier inzage
 • Persoonlijk contact