Schade verhalen op buitenlandse tegenpartij

26/08/2015
buitenlandse partij

Bij het verhalen van een schade op een buitenlandse tegenpartij, is het van belang om te weten waar de schade heeft plaatsgevonden. Als u in Nederland een aanrijding met een buitenlands voertuig hebt, geldt in principe het Nederlandse recht. De herkomst van de betrokken voertuigen of partijen speelt dan geen rol.

Heeft de schade buiten Nederland plaatsgevonden? Dan geldt in principe het recht van het desbetreffende land. Hieronder bespreken wij de twee scenario’s en de gevolgen voor het verhalen van de schade.

Schade heeft plaatsgevonden in Nederland met een buitenlandse partij

Wanneer de schade is veroorzaakt door een buitenlandse tegenpartij in Nederland, dan kunnen wij op grond van Europese regelgeving een Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar aanspreken. Alle verzekeringsmaatschappijen in de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein hebben zo’n vertegenwoordiger in Nederland.

Deze schade kunnen wij voor u kosteloos verhalen. Het voordeel is dat wij in het Nederlands met de Nederlandse vertegenwoordiger kunnen communiceren. De praktijk wijst echter wel uit dat het gemiddeld langer duurt om de schade te verhalen, omdat de Nederlandse vertegenwoordiger weer moet communiceren met de buitenlandse verzekeraar en verzekeringnemer. Hier kan vertraging in ontstaan. U dient dus rekening te houden met een langere afwikkelingstijd.

Schade heeft plaatsgevonden buiten Nederland

Ook in dit geval kunnen wij de Nederlandse vertegenwoordiger aanspreken, maar het Nederlands recht is nu niet van toepassing. Dit betekent dat wij onze kosten in de meeste gevallen niet in rekening kunnen brengen bij de tegenpartij. Dit soort schades kunnen wij in behandeling nemen, maar wij moeten daar wel kosten voor in rekening brengen. Klik hier voor meer informatie over het verhalen van een schade in het buitenland en de kosten die daaraan verbonden zijn.