Lange winter veroorzaakt 15% meer autoruitschades

01/05/2013
autoruitschadeUit gegevens van GlasGarage is gebleken dat de lange winter heeft geleid tot een forse toename van het aantal autoruitschades in het eerste kwartaal van dit jaar. Er is een stijging van 15% ten opzichte van 2013.

Het winterweer van de afgelopen maanden heeft op veel plaatsen verspreid over heel Nederland schade aan het wegdek veroorzaakt. Doordat water door bevriezing uitzet kan dit tot schade leiden aan het wegdek. Steentjes kunnen eenvoudig loskomen van het wegdek en tegen autoruiten opspatten. GlasGarage zegt dat er een stijging is van 15% van het aantal autoruitschades in de vestigingen van het  autoruitschadeherstelbedrijf.

Autoruitschade door temperatuurwisseling

Leo Smid, commercieel directeur GlasGarage, zegt dat ook de komende maanden nog veel mensen worden verwacht die met autoruitschade komen vanwege de effecten van de lange winter. “Niet alle schade aan het wegdek is direct hersteld. Bovendien blijkt uit een steekproef dat 1 op de 10 auto’s op dit moment een of meerdere sterretjes in de vooruit heeft. Bij de eerstvolgende grote temperatuurwisseling vallen deze auto’s gemakkelijk door de mand. Een plotselinge temperatuurwisseling in de auto zorgt voor extra spanning in het glas wat de kans op doorscheuren vergroot. Het is dus ook opletten in de zomer. Het vol aanzetten van de airco op een voorruit die de hele dag in de zon heeft gestaan kan funest zijn,” aldus Smid.

De vorstperiode heeft in de wintermaanden op diverse plaatsen geleid tot schade aan het wegdek. Met name ZOAB (Zeer Open Asfaltbeton) is gevoelig voor vorst.  De toename van het aantal autoruitschades is niet alleen te wijten aan kapotte wegen. Als er al een tijdje een sterretje in de voorruit zit en er komt vocht bij dat vervolgens bevriest, krijg je hetzelfde effect als het wegdek: de autoruit kan doorscheuren.

Transparante sticker kan schade voorkomen

GlasGarage adviseert om een transparante sticker over het sterretje te plakken om verdere ruitschade te voorkomen. Ook wordt er geadviseerd om bij een sterretje in de voorruit de airco niet meteen voluit op de voorruit te richten. De plotselinge temperatuurwisseling zorgt voor extra spanning in het glas wat de kans op doorscheuren vergroot.

Schade na een ongeval

Indien u slachtoffer bent geworden van een ongeval dan kunt u mogelijk de (ruit)schade verhalen op de tegenpartij. 112schade.nl kan u hierbij helpen. Wij nemen geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact