Nieuw jaar, nieuwe kansen en natuurlijk nieuwe wetten!

04/01/2021

Allereerst wensen wij u namens alle collega’s van 112Schade een gelukkig en gezond 2021 toe! Een nieuw jaar betekent ook dat er weer nieuwe wetten gaan gelden. Zo geldt er geen APK plicht meer voor auto’s vanaf 50 jaar of ouder. Daarnaast zijn nieuwe landbouwvoertuigen nu kentekenplichtig. Bestaande landbouwvoertuigen moeten dit jaar hun voertuig laten registreren en een kenteken aan te vragen. Wat betekent de kentekenplicht voor u?

Heeft u schade door toedoen van een (land)bouwvoertuig ? Dan is de verzekeraar straks makkelijker te achterhalen. Het hebben van een kenteken betekent namelijk dat de verzekeraar (makkelijker) op te zoeken is. Rijdt de bestuurder van het landbouwvoertuig door nadat er schade is veroorzaakt, of twijfelt u aan de genoteerde gegevens op het schadeformulier? Zorg dan dat in ieder geval het kenteken duidelijk is. 112Schade of een andere belangenbehartiger kan dan alsnog de verzekeraar voor u achterhalen en aansprakelijk stellen. De kentekenplicht geldt overigens ook voor motorrijtuigen met beperkte snelheid of getrokken materieel.

Daarnaast moeten vanaf 1 januari 2025 alle geregistreerde landbouwvoertuigen in ons land, ongeacht hoe snel ze kunnen rijden, een kentekenplaat hebben. Ook gaat , indien de constructie van het voertuig dit toelaat, de maximum snelheid van deze voertuigen van 25 naar 40 kilometer per uur. Kortom: een minder groot snelheidsverschil en daarmee hopelijk minder irritatie en gevaarlijke inhaalmanoeuvres op de weg.