Moet u autoschade zelf betalen? Vraag offertes op

08/06/2018
autoschade financieren

Bij autoschade kan het vaak niet uit om te claimen op de autoverzekering of het is gewoon niet verzekerd. In beide gevallen moet u zelf tot herstellen van de schade overgaan. U wilt een degelijke reparatie laten doen, maar wel tegen de laagst mogelijke kosten. Er zijn meerdere websites die u kunt inschakelen voor offertes voor het herstellen van de autoschade. Hoe werkt het?

Is uw auto WA of WA beperkt casco verzekerd? Bij een ongeval krijgt u in dat geval niet de schade aan uw eigen auto uitgekeerd. Met de WA volledig casco krijgt u na een ongeval ook de eigen schade door de verzekeraar uitgekeerd. Maar het claimen van schade heeft mogelijk wel consequenties. Hierdoor verliest u namelijk schadevrije jaren. Dit heeft weer tot gevolg dat de premie voor de autoverzekering in de volgende verzekeringsjaren sterk kan stijgen. Maar als je de autoschade wel zelf draagt kun je de lasten beperkt houden.

Waar laat u de autoschade herstellen?

Voor het herstellen van autoschade wordt u verwezen naar een schadehersteller waar de verzekeraar gunstige afspraken mee heeft. Bij het op eigen kosten laten repareren van de schade kunt u naar dezelfde schadehersteller, maar waarschijnlijk kan het goedkoper. Er zijn inmiddels meerdere online platvormen waar u de autoschade in kunt dienen. De schadeherstelbedrijven kunnen u vervolgens een offerte verstrekken. Het herstelbedrijf met het beste voorstel kunt u mee in zee gaan.

Hoe werkt het opvragen van offertes voor uw autoschade?

Online kunt u de schade aan uw auto beschrijven en u geeft uw eigen gegevens op. De volgende stap is het uploaden van enkele foto’s om een indruk te geven van de autoschade. U ontvangt van meerdere bedrijven een offerte. Vaak al binnen 24 uur. De verschillen zijn vaak groot tussen de diverse herstelbedrijven. Het opvragen van offertes is vrijblijvend en kost u niets. De online platvormen geven aan de hand van een cijfer ook een waardeoordeel over de diverse herstelbedrijven. Voorbeelden van deze platvormen zijn: Fixico.nl en Deukweg.nl.

Wanneer kiest u ervoor om schade niet te claimen?

Met de juiste autoverzekering bent u verzekerd tegen schades aan uw eigen auto, maar het indienen van een schade kan in sommige gevallen niet uit. Heeft u door uw schuld een ongeluk veroorzaakt en claimt u de eigen schade op uw autoverzekering? Deze actie kost u 5 schadevrije jaren. U kunt de schade beter zelf betalen als de premie over meerdere jaren gerekend de schadelast overtreft.

Uw schade bedraagt bijvoorbeeld €500 en gerekend over 5 jaren stijgt de premie voor de autoverzekering met €750. Het wordt een ander verhaal als door het ongeval ook iemand anders nog schade heeft. Stel de tegenpartij heeft voor €2.000 aan schade. In totaal gaat het dus over een schadebedrag van €2.500. Dit totale bedrag voor eigen rekening nemen kan waarschijnlijk niet uit.