Autoschade voor eigen rekening nemen kan vaak uit

01/06/2018
kettingbotsing

Het verzekerd zijn tegen autoschade wil nog niet zeggen dat het ook verstandig is om een schade in te dienen bij de autoverzekering. Door sommige schades verliest u schadevrije jaren. Deze bepalen de hoogte van de korting op de autoverzekering. Hierdoor kan het gebeuren dat u een autoschade met een grote omvang toch beter voor eigen rekening kunt nemen.

Eigenlijk is de autoverzekering een verzekering met vreemde spelregels als u het vergelijkt met andere verzekeringsvormen. In bijvoorbeeld de inboedelverzekering, de zorgverzekering en de opstalverzekering stijgt de premie niet als u een keer schade heeft. Bij de autoverzekering en bij het verzekeren van andere motorrijtuigen heeft een autoschade vaak wel effect. Wat willen verzekeraars daarmee bereiken?

Wie schade aanricht moet de portemonnee trekken

Verzekeraars van motorrijtuigen hebben ervoor gekozen om de hoogte van de premie sterk afhankelijk te maken van het wel of niet aanrichten van schades met het verzekerde motorrijtuig. De verzekeringsnemers met veel schadevrije jaren kunnen een korting opbouwen van 75% op de basispremie of zelfs nog meer. Voor de brokkenpiloten kunnen verzekeraars zelfs een opslag op de basispremie rekenen van bijvoorbeeld 25%. Uitgaande van een basispremie van €1.000 betalen de verzekeringsnemers met veel schadevrije jaren €250 per jaar en de schadeveroorzakers betalen €1.250 per jaar voor dezelfde verzekering.

Hoeveel stijgt de premie na één schade?

Daar is geen vaste lijn in te ontdekken. Verzekeraars hanteren hier hun eigen systeem in. Daarnaast is het ook nog afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Met bijvoorbeeld 15 schadevrije jaren blijft uw premie misschien zelfs gelijk na het claimen van een autoschade. Bij 5 schadevrije jaren of minder, zult u meestal een sterke stijging van de premie krijgen. Een premiestijging van een paar honderd euro in het eerste jaar is geen uitzondering.

Wanneer zorgt een autoschade voor minder schadevrije jaren?

Bij schade veroorzaakt door uw verantwoordelijkheid met de verzekerde auto valt u terug in schadevrije jaren. Dit zijn dus de schades die verzekerd zijn onder de WA autoverzekering. Heeft u autoschade in de vorm van bijvoorbeeld ruitbreuk, aanrijding met loslopende dieren en stormschade? Dan kost het indienen van de schade u geen opgebouwde jaren. Bij bijvoorbeeld een schade aan uw eigen auto door vandalisme of een aanrijding gaat u wel jaren inleveren.

Hoe komt u er achter of u een schade beter wel of niet kunt indienen?

U kunt de autoverzekeraar verzoeken om de premiegevolgen voor u door te rekenen. Afhankelijk van de uitkomst kunt u ervoor kiezen om de schadelast toch zelf te dragen. Een al geclaimde schade kunt u ook weer terugbetalen aan de verzekeraar. De verzekeraar zal de premiegevolgen door de autoschade in dat geval weer terugdraaien.