Moet ik autoschade altijd melden bij de verzekeraar?

12/04/2018
autoschade financieren

Bij schade zorgt de verzekeraar voor de schadeafwikkeling. Maar is het melden van een autoschade verplicht, of mag u het ook onderling, buiten de verzekeraar om, regelen?

Het claimen op de autoverzekering is niet altijd verstandig. U rijdt bijvoorbeeld per ongeluk bij het inparkeren tegen een betonblok aan. U bent WA + Volledig casco verzekerd, dus kunt u de schade claimen bij de verzekeraar. Maar het claimen van deze schade heeft mogelijk wel gevolgen voor de hoogte van de premie in het nieuwe verzekeringsjaar. U zakt door de claim bijvoorbeeld van 7 naar 2 schadevrije jaren. Gerekend over meerdere jaren kan de extra premie door de claim wel boven de duizend euro uit komen. Als de schade maar een paar honderd euro bedraagt, kunt u de autoschade beter zelf betalen. De schade hoeft u in dat geval niet in te dienen bij de verzekeraar.

Bij twijfel de schade gewoon melden bij de verzekeraar

Het is niet eenvoudig om te berekenen of het claimen van een autoschade op de verzekering uit kan. Bij twijfel kunt u de autoschade gewoon melden bij de verzekeraar. Zij kunnen ook voor u uitrekenen wat de financiële gevolgen zijn van het claimen van de autoschade. Mocht later blijken dat u de schade beter voor eigen rekening kunt nemen, dan sluit de verzekeraar het dossier weer zonder dat het gevolgen heeft voor de premie van uw autoverzekering.

Is er een tegenpartij bij de autoschade betrokken?

Als het geen eenzijdig ongeval is kunt u nog steeds beslissen om de schade niet te melden bij de verzekeraar. Het hangt wel van de situatie af of het mogelijk is. Ligt de aansprakelijkheid bij u? In dat geval moet de tegenpartij door u gecompenseerd worden voor de schade. Anders gaat de tegenpartij de schade gewoon bij uw verzekeraar melden. Of dat gaat de verzekeraar van de tegenpartij doen. De benadeelde heeft in dat geval ook een rechtstreeks vorderingsrecht op uw verzekeraar. Maak dus goede afspraken met de tegenpartij. Vooral als de schuld bij de tegenpartij ligt.

Vanaf welk bedrag aan autoschade kan het claimen uit?

Er zijn nogal wat dingen waar het antwoord op deze vraag van afhankelijk is. Heeft u bijvoorbeeld 15 schadevrije jaren? In dat geval zorgt één claim normaal gesproken niet voor een hogere premie voor de autoverzekering. Of het claimen uit kan is ook afhankelijk van de verzekeringsvorm en de auto. Om het nog ingewikkelder te maken is het ook nog afhankelijk van de autoschade. Bijvoorbeeld het claimen van brandschade en ruitbreuk gaat niet ten koste van uw schadevrije jaren. U kunt contact opnemen met de verzekeraar. Zij kunnen uitrekenen hoeveel de premie stijgt na één claim.

Heeft u een schade die veroorzaakt is door een tegenpartij? Wij kunnen u helpen met het verhalen van de schade. Uiteraard heeft de schade in dat geval geen invloed op het aantal schadevrije jaren.