Vangrails verstevigen niet nodig volgens minister

22/03/2013
vangrailsDe discussie over de veiligheid van de Nederlandse vangrails is niet nieuw. De Telegraaf inventariseerde in 2012 politieberichten en kwam tot de conclusie dat het minimaal eenmaal per maand voorkomt dat voertuigen door een vangrail rijden. Het nadeel van een lange levensduur van een product is dat alles er omheen vaker wordt vervangen, en dus moderner en (vaak) sterker is. Auto’s worden groter, beter en zwaarder. Vangrails hebben een lange levensduur en dateren van tientallen jaren gelden.

Truck rijdt door vangrails

Eind februari dit jaar reed er weer een truck door een vangrail op de middenberm van de A1 bij Hoevelaken. Reden voor VVD-kamerlid Ton Elias om Kamervragen te stellen over de staat van vangrails in Nederland.

Verstevigen vangrails niet nodig

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur reageerde dinsdag in antwoord op de vragen van Elias dat zij het niet nodig acht om de vangrails in Nederland te verstevigen. Ook niet nu er steeds meer zware vrachtwagens op de weg rijden. Schultz stelt dat het in een enkel geval voor kan komen dat er een voertuig door een vangrail heenrijdt. Dat heeft niet zo zeer te maken met het soort voertuig, maar meer met de manier waarop de vangrail wordt geraakt, aldus de minister.

Voor het testen van de vangrails in Nederland zijn een personenauto en een autobus van 13 ton gebruikt, zo zegt Schultz. Het gebruiken van de zwaarste voertuigen voor deze test vindt ze niet noodzakelijk, aangezien vrachtwagens zelden betrokken zijn bij een bermongeval.

Het is nog steeds verantwoord om te volstaan met de huidige vangrails langs de autosnelwegen volgens Schultz. Bij haar keuze heeft ze rekening gehouden met de risico’s en de kosten legt de minister uit. Uit eerdere berichten van Rijkswaterstaat kwam naar voren dat de vangrails op gevaarlijke plaatsen, zoals viaducten, wel zullen worden verstevigd.

Door toedoen van derden de vangrails geraakt?

Rijdt er toch een voertuig door de vangrail, of bent u door toedoen van derden tegen de vangrail gereden, en is uw auto daardoor beschadigd geraakt?  112schade.nl neemt graag geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling. Uiteraard ook in andere voorkomende schadegebeurtenissen.

 

 

 

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact