Verkeersveiligheid: aantal doden nog nooit zo laag in EU

27/03/2013
verkeersveiligheidUit cijfers van een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Nederland in 2012 32 verkeersdoden per miljoen inwoners telde. Het aantal verkeersdoden in de EU is in 2012 met 9 % gedaald. De verkeersveiligheid in Europa is groter dan een jaar geleden. Cijfers tonen aan dat er in de EU nooit minder verkeersdoden vielen sinds hierover statistieken worden bijgehouden.

Mijlpaal voor verkeersveiligheid

Vicevoorzitter Siim Kallas, commissaris voor vervoer, zegt dat 2012 een mijlpaal was voor de verkeersveiligheid in Europa. De daling met 9 % die vorig jaar werd opgetekend, betekent dat 3000 levens gespaard zijn gebleven. Volgens Kallas is dit een zeer bemoedigend resultaat, maar dagelijks sterven nog steeds 75 mensen op de Europese wegen. Het is de ambitie van de Europese Commissie om het aantal verkeersdoden in de EU te halveren tegen 2020, aldus de vicevoorzitter. Om dit doel te verwezenlijken moet de daling zich tegen hetzelfde tempo doorzetten.

Hoewel de daling van verkeersdoden een goed teken is, is dit slechts het topje van de ijsberg. Voor elke verkeersdode op de Europese wegen vallen er 10 zwaargewonden, bijvoorbeeld met hersen- of ruggenmergschade. Er moet een strategie ontwikkeld worden om het aantal zwaargewonden in het verkeer in de hele EU te doen dalen, stelt Kallas.

Het aantal verkeersdoden in de EU loopt nog altijd sterk uiteen volgens de statistieken per land. Landen met het laagste aantal verkeersdoden zijn nog steeds het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland en Denemarken, met ongeveer 30 doden per miljoen inwoners.

Nederland in top 3

Daarmee staat Nederland op een derde plaats van verkeersveiligste landen in Europa. Op de eerste plaats staat Groot-Brittannië gevolgd door Zweden. Denemarken deelt de derde plaats met Nederland. Kroatië scoort het hoogste aantal verkeersdoden. Maar liefst 120 per miljoen inwoners. In 2012 nam het aantal verkeersdoden in Europa met 9%, ofwel 3.000 mensen af. Het aantal verkeersdoden bedroeg 55 mensen per miljoen inwoners.

Letselschade verhalen

Bent u slachtoffer van een verkeersongeval en/of ondervindt u problemen met het verhalen van de schade op de dader? 112schade.nl neemt graag geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact