Meer verkeersdoden door dagdromen

08/04/2013
verkeersdodenEen aantal Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de risico’s van het worden afgeleid tijdens het autorijden. Het onderzoek is gebaseerd op politierapporten van ongevallen met verkeersdoden. Uit dit onderzoek is gebleken dat bellen in de auto niet langer de gevaarlijkste afleiding is tijdens het rijden.

Handsfree bellen

Voor het mobiel telefoneren worden hoge boetes uitgeschreven, tenzij er handsfree wordt gebeld. Toch toont een onderzoek van het VTI (Swedish National Road and Transport Research Institute) aan dat handsfree bellen niet veiliger is dan niet handsfree bellen. De VTI geeft de Zweedse overheid dan ook het advies om niet te komen met maatregelen die handsfree bellen verplicht stelt. Maatregelen die ervoor zorgen dat mensen minder of anders communiceren tijdens het autorijden, genieten de voorkeur.

Verkeersdoden door dagdromen

Het Amerikaanse onderzoek stelt dat 62% van de verkeersdoden een gevolg is van dagdromen en het “in gedachten verzonken zijn”. Het gebruik van mobiele telefoons is in slechts 12% van de gevallen de oorzaak van fatale verkeersongevallen.

Overige zaken die als zeer afleidend werden aangewezen waren bewegende objecten (zoals huisdieren) in de auto, praten met medepassagiers, eten tijdens het rijden, en het nastaren van vrouwen langs de weg.

National Distracted Driving Awareness Month

De maand april staat in Amerika bekend als de “National Distracted Driving Awareness Month”. Mensen worden op deze manier bewust gemaakt van de gevaren van afleiding tijdens het autorijden. Een initiatief om het aantal verkeersdoden te verlagen. Amerikaanse verzekeraars en de AAA (equivalent van de Nederlandse ANWB) promoten onder andere het “Wat als-spel”. Bij elke beslissing die genomen wordt die kan afleiden van het autorijden moet men zich afvragen wat de gevolgen kunnen zijn.

Schade na verkeersongeval

Of u nu slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval doordat de dader was afgeleid of door andere oorzaken, u kunt deze schade mogelijk verhalen op de andere partij. 112schade helpt u graag daarbij. Wij nemen de verhaalsactie kosteloos voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact