Verzekeraars gaan rijgedrag volgen via app

15/04/2013
rijgedrag

Onlangs is bekend geworden dat verschillende verzekeraars in Nederland plannen hebben om het rijgedrag van automobilisten te controleren via apps op smartphones. Op deze manier willen ze de hoogte van de premie voor de autoverzekering bepalen.

Rijgedrag controleren door middel van app

Er wordt al door verschillende autoverzekeringen gebruik gemaakt van no-claimkorting op de premie bij rijden zonder schade. Nu zijn er nieuwe plannen bijgekomen waarin de automobilist wordt gecontroleerd op onder andere hardrijden. Rijdt een weggebruiker harder dan de toegestane snelheid, dan betaalt deze ook een hogere premie.

Delta Lloyd

Er doen al geruchten de ronde dat onder andere Delta Lloyd al in vergaande gesprekken is met adviesbureau Towers Watson. Er wordt gesproken om de methode eind 2013 toe te passen en een dergelijke polis op de Nederlandse markt te brengen.

Proeven in Engeland en de VS

Het adviesbureau is bezig met een test in Engeland in samenwerking met Vodafone en verzekeraar AIG. Er zijn al langer dergelijke experimenten aan de gang in de Verenigde Staten. Zo testen sommige verzekeraars apps om automobilisten zo veilig mogelijk te laten rijden door de bestuurder feedback te geven over zijn rijgedrag.

Het op de markt brengen van een dergelijke polis is tamelijk controversieel, begrijpt Harm Blaak van Towers Watson. “Veel mensen zullen profiteren van een lagere premie, dus ik verwacht dat weerstand snel zal verdwijnen,” aldus Blaak.

Ook België experimenteert met apps omtrent rijgedrag

Het Belgische Bureau voor Verkeersveiligheid heeft een nieuwe app geïntroduceerd die voor veel opschudding heeft gezorgd. Via deze app kunt u vrienden die te hard rijden of met drank of drugs achter het stuur gaan zitten een krantenbericht sturen via Facebook waarin staat dat u verongelukt bent.

In de app moeten een aantal persoonlijke kenmerken worden ingevuld, zoals naam, leeftijd, kleur auto en favoriete kroeg. Daarna krijgt de ontvanger een e-mail over een door hemzelf veroorzaakt dodelijk ongeluk.

Minder schade door veiliger rijden

Wanneer er veiliger wordt gereden op de wegen wordt er minder schade veroorzaakt. Heeft u toch schade opgelopen door een ongeval waarbij de dader bijvoorbeeld te hard heeft gereden? 112schade neemt graag kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact