Sneller herstel slachtoffer door gesprek met dader

22/02/2013

Herstel van schade door slachtoffer-dadergesprekkenDoor het houden van slachtoffer-dadergesprekken herstellen het slachtoffer steeds sneller van de schade aangericht door de dader. Zowel slachtoffers als daders zijn zeer tevreden over deze zogeheten Mediation of bemiddeling, vanwege de actieve rol van het slachtoffer en de genoegdoening die het oplevert.

Mediation of bemiddeling succesvolle aanpak schadeherstel

Mediation of bemiddeling is tegenwoordig niet meer weg te denken in de strafrechtwereld en in de politiek. Bij zowel politie, Openbaar Ministerie als rechtbanken schieten de pilots als paddenstoelen uit de grond. In het civiel recht vindt sinds jaar en dag geschilbeslechting plaats buiten de rechter om, maar in de strafrechtelijke praktijk blijft succes van geschilbeslechting vooralsnog uit. Sinds 2007 heeft bemiddeling buiten het strafrecht echter een vaste vorm gekregen in slachtoffer-dadergesprekken, een aanpak die steeds vaker wordt ingezet.

Rechtstreeks contact tussen slachtoffer en dader

Terwijl het strafrecht zich voornamelijk richt op het straffen van de dader, richt het herstelrecht zich vooral op het herstellen van de schade die de dader bij het slachtoffer heeft aangericht. Het herstelrecht geeft dus het geschil terug aan het slachtoffer en de dader. Dit gebeurt door rechtstreeks contact tussen slachtoffer en dader mogelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat zowel slachtoffers als daders zeer tevreden zijn over bemiddeling buiten het strafrecht. Dit komt door de actieve rol van het slachtoffer en de genoegdoening die het oplevert. Daarnaast krijgt het slachtoffer inzicht in het eigen handelen en in dat van de ander.

Symposium Herstel – recht van het slachtoffer

Slachtofferhulp Nederland organiseert 22 februari 2013 het symposium Herstel – recht van het slachtoffer. Op deze bijeenkomst worden onderzoeksresultaten gepresenteerd van een internationale studie naar slachtoffers en hun ervaringen. Ook presenteren diverse organisaties in duoworkshops hun visie op het nut en betekenis van herstelrecht voor slachtoffers. Een debat sluit de dag af.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief