Rijles in vrachtwagen kan bijdragen aan verkeersveiligheid

09/04/2013
rijlesLeerling-automobilisten laten meerijden in een vrachtwagen tijdens de rijles, kan wellicht ongelukken op de weg voorkomen. Ook een instructie via internet met daarop het verkeer gezien vanuit het perspectief van de vrachtwagenchauffeur kan bijdragen aan een veiligere verkeerssituatie op de weg. Zo concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

De stichting voerde het onderzoek uit op verzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zij onderzochten hoe een rijles in de rijopleiding voor het rijbewijs B er het beste uit kan zien waarin de leerlingen veilig leren omgaan met het vrachtverkeer.

Twee voorkeursoplossingen

De SWOV heeft de voor- en nadelen van verschillende opties naast elkaar gelegd, zoals een korte training op een afgesloten terrein of een les in een rijsimulator. Als resultaat kwam naar voren dat er bij de praktische uitvoering van dit concept twee voorkeursoplossingen zijn. De eerste optie bestaat uit het laten meerijden van een leerling als passagier in een vrachtwagen. Op deze manier kan de leerling in het echt verkeerssituaties van de chauffeur ervaren.

Rijles in een simulator

De twee voorkeursoplossingen bestaan uit een les in een rijsimulator, waarbij de simulator de mogelijkheid moet bieden te wisselen tussen de positie van automobilist en die van vrachtwagenchauffeur. Didactisch gezien bieden rijsimulatoren veel voordelen. Daarnaast zitten er geen juridische aspecten vast aan een les in een simulator. Wel zijn er nog te weinig simulatoren om alle rijschoolleerlingen een simulatorles aan te bieden. Kiest TLN voor de les in een simulator, dan kan daarvoor het beste een gewone rijsimulator voor auto’s voor worden gebruikt.

Minder vaak betrokken bij ongevallen

TLN heeft dit onderzoek laten uitvoeren naar aanleiding van het feit dat automobilisten met daarnaast ook een vrachtwagenrijbewijs minder vaak betrokken zijn bij ongelukken tussen auto’s en vrachtwagens. Maar ook blijkt dat ze überhaupt minder ongevallen hebben. Het uiteindelijk effect van zo’n les is moeilijk te voorspellen.

Schade door ongeval met vrachtwagen

Een aanrijding tussen een personenauto en een vrachtwagen kan flinke schade met zich meebrengen. Zowel letselschade als materiële schade. Bent u slachtoffer van een verkeersongeval en wilt u de schade verhalen op de dader? 112schade.nl neemt graag kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact