Nederlander is wereldkampioen schade rijden

21/03/2013
schade rijden

Marktplaats Auto’s en eBay hebben een vergelijking gemaakt onder ruim tienduizend ondervraagden uit tien landen. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders wereldkampioen schade rijden zijn.

Nederland kampioen schade rijden

Het onderzoek, genaamd International Cars Survey, werd uitgevoerd door Redshift Research onder 10.054 respondenten in Nederland (995), Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Australië, Canada en Colombia. Wereldwijd heeft 60% van de ondervraagden wel eens schade gehad aan de auto. Nederland staat aan kop met 64%. Een kwart van de Nederlanders liep alleen al in 2012 één of meerdere schades op aan hun auto. Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat driekwart van de mensen die schade aan hun auto heeft deze niet meteen laat repareren maar er mee doorrijdt.

De directeur van Marktplaats Auto’s, Remco Armee, legt uit dat in tijden van economische crisis er op onderhoud van auto’s snel wordt bezuinigd. Wanneer mensen uiteindelijk de schade laten repareren, worden ze wel creatiever. Op Marktplaats komt duidelijk naar voren dat steeds meer mensen zelf op zoek gaan naar een automonteur in de buurt of naar een vervangend onderdeel om autoschade te verhelpen. In 2012 steeg het aantal aangeboden auto-onderdelen met 15% ten opzichte van 2011, aldus Armee.

Meeste schade door kleine ongelukken

Kleine ongelukken zijn de grootste reden voor schade aan de auto (32%). Daarna volgt het raken van een vast object (14%) of een andere auto (14%) tijdens het inparkeren. Uit de internationale vergelijking blijkt dat alleen Italianen slechter inparkeren dan Nederlanders.

Eén van de resultaten uit de vergelijking is dat Nederlanders relatief veel schade rijden. Daarnaast blijkt dat ze ook hun auto’s niet goed onderhouden. Maar 58% van de Nederlanders zorgt ervoor dat hun auto periodiek een beurt krijgt en 56% controleert en/of vervangt regelmatig de olie. De bandendruk wordt regelmatig gecontroleerd door 60% van de Nederlandse autobezitters en 39% geeft de auto een maandelijkse wasbeurt.

De Italianen doen het veel beter dan de Nederlanders. Zo brengt 70% van de Italianen de auto regelmatig weg voor een onderhoudsbeurt. De Duitsers steken er met kop en schouders bovenuit. Zij besteden de meeste aandacht aan hun auto’s. 75% van de Duitse ondervraagden controleert geregeld de druk van de banden, 78% vervangt de ruitenvloeistof regelmatig en 60% zorgt regelmatig voor een onderhoudsbeurt.

Schade verhalen

Heeft u als verkeersdeelnemer schade geleden? 112schade.nl neemt geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact