IJsplaat – afgevallen lading levensgevaarlijk

03/12/2021

IJsplaten, stukken ijs die plots van de vrachtwagen voor jou vallen. Je schrikt je lam, maar probeert in een reflex het vallend ijs te ontwijken. Meestal lukt dat ook en loopt het goed af. Maar het kan voor flinke schade zorgen. Sterker nog het kan levensgevaarlijk zijn.

Je auto moet altijd geheel sneeuw- en ijsvrij zijn voordat je aan het verkeer mag gaan deelnemen. Iedere winter weer zien we echter dat niet iedereen het zo nou neemt. Als de bestuurder maar door de voorruit kan kijken, dan is dat voor hem/haar voldoende. Zo rijden er vervolgens diverse iglo’s op de weg rond.

Dit kan uiteraard niet, we weten het allemaal. Maar ja, altijd maar weer de autoruiten krabben ‘s ochtends in de kou, dat willen we liever niet. Voor de luie bestuurders onder ons, hier enkele tips om de auto snel ijsvrij te krijgen:

ANWB: Autoruit krabben

Vrachtwagen

Als je denkt dat jij als autobestuurder het zwaar heeft, wat dan te denken van de vrachtwagenchauffeur. Die heeft een veel groter voertuig om schoon te maken alvorens de weg op te gaan. Dat gebeurt echter niet altijd, bijvoorbeeld door tijdsdruk.

Zie hieronder een video van hoe mis het kan gaan als er ijsplaten van het dak van de vrachtwagen afglijden tijdens het rijden en zo bij andere weggebruikers schade veroorzaken.

Aansprakelijkheid

Ook van de vrachtwagenbestuurder wordt verwacht dat hij zijn voertuig sneeuw- en ijsvrij maakt. Dat betekent niet alleen de ruiten van de cabine, maar ook het dak van de trailer. Doet hij dat niet, dan is de chauffeur in overtreding. Het valt eigenlijk onder het zogeheten kapstokartikel, artikel 5 Wegenverkeerswet (WVW).

Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Valt er een stuk ijs van de vrachtwagen op het daarachter rijdende voertuig en ontstaat er schade dan is de vrachtwagenchauffeur daarvoor aansprakelijk te houden. Dat geldt ook in het geval de andere bestuurder uit schrik of noodgedwongen uitwijkt en er vervolgens schade ontstaat door aanrijding met een ander (vast) object.

De aansprakelijkheid in deze werkt hetzelfde als bij afvallende lading.  Hoewel de ijsplaat op het dak van de trailer niet bewust wordt meegenomen door de chauffeur, wordt het wel als zijn lading gezien indien hij het verliest.

Krijg je schade door afvallend ijs van een vrachtwagen weet dan dat de schade te verhalen is. Uiteraard moet je dan wel beschikken over de juiste gegevens van de vrachtwagen en indien de chauffeur is doorgereden, moet je je verklaring kunnen onderbouwen met een getuigenverklaring. Uiteraard zal een dashcam in dit soort situaties een uitkomst kunnen bieden.  Je hebt dan alles op beeld.

Doe voorzichtig onderweg! Houd in geval van wintersweer meer afstand en zorg in ieder geval dat je eigen voertuig schoon is. Het is altijd beter om schade te voorkomen.