Autoschade verhalen op een aansprakelijkheidsverzekering

07/12/2015
autoschade

AVP staat voor aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze verzekering dekt de eigen aansprakelijkheid voor schade aan personen en materiële zaken. Maar kunt u ook autoschade verhalen op een aansprakelijkheidsverzekering (AVP)?

Geen aanspraak maken op de aansprakelijkheidsverzekering

Over het algemeen geldt dat alle autoschade die u zelf veroorzaakt, met of door een voertuig waarvan u de eigenaar bent of dat u bestuurt, is uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Auto geleend en schade gereden. Kan ik deze autoschade verhalen op mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Schade met of door motorrijtuigen is uitgesloten op een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Dat betekent ook dat u geen aanspraak kunt maken op de AVP wanneer u schade rijdt met een auto van bijvoorbeeld een familielid of een kennis. Heeft het voertuig een allrisk dekking? Dan is de schade te claimen bij de autoverzekering. De no-claimkorting kan dan wel worden aangepast. De schade aan het voertuig en de vervolgschade door de aanpassing van de no-claim, is niet te verhalen op uw AVP.

Enkele uitzonderingen

In principe keert de AVP dus niet uit bij autoschade die u zelf veroorzaakt met uw voertuig. Er zijn enkele uitzonderingen. Zo kan de aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld wel worden aangesproken wanneer u als fietser schade heeft aangericht aan een geparkeerde auto. Enkele andere uitzonderingen worden hieronder besproken.

    • In opdracht rijden
      Stel, u heeft een werkster in dienst. Deze werkster rijdt in opdracht naar de stomerij en veroorzaakt op de weg ernaartoe (auto)schade bij een ander. Op het moment dat de werkster geen autoverzekering heeft afgesloten voor haar voertuig, kan er een beroep worden gedaan op de AVP. Deze zal dan alsnog de schade vergoeden die aan derden is toegebracht.
    • Passagiersrisico
      Ook wanneer u als passagier in een voertuig een ander voertuig beschadigt, bijvoorbeeld bij het uitstappen, kunt u de schade mogelijk verhalen op de AVP. Hierbij geldt wel dat het voertuig waarmee de schade is aangericht niet in het bezit mag zijn van gezinsleden die zijn meeverzekerd op de AVP.
    • Motorisch speelgoed en grasmaaiers
      Voor motorische voertuigen die niet harder gaan dan 10 kilometer per uur – denk aan grasmaaiers en kinderspeelgoed – geldt ook dat ze in principe onder de dekking van de AVP vallen. Rijdt uw kind met zijn elektrische autootje tegen de auto van de buurman? Dan zal dit worden vergoed door de AVP. Dit geldt ook voor op afstand bestuurbare auto’s, ongeacht of zij harder of langzamer dan 10 kilometer per uur rijden.
    • Joyriding
      Als een minderjarige in de auto van een ander rijdt en hierbij schade veroorzaakt, kan de AVP worden aangesproken. Gaat het om joyriding met geweldpleging (bijvoorbeeld door de ruit van de auto in te slaan), dan bestaat er altijd dekking voor de schade die aan andere zaken is aangebracht. Wanneer het gaat om joyriding zonder geweldpleging (de auto was niet op slot en de sleutels staken in het contact), dan is er alleen dekking als er voor het voertuig waarmee gereden is geen autoverzekering is afgesloten.

Kijk goed de polisvoorwaarden na om te weten of uw aansprakelijkheidsverzekering in sommige gevallen wel beperkte dekking geeft bij autoschade.

Is de schade veroorzaakt door een onbekend persoon? Dan kunt u de schade mogelijk verhalen op het Waarborgfonds.

Weten of u de schade kunt claimen bij het Waarborgfonds?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief