Wat te doen bij autoschade in het buitenland?

29/07/2016
autoschade buitenland

Je kunt geen ellendiger moment voor een autoschade bedenken dan op de heenreis naar je vakantieadres in het buitenland. Toch kan het gemakkelijk gebeuren. Door vermoeidheid en afwijkend verkeersgedrag is de kans op autoschade in het buitenland ook groter. Hoe ga je de schade met de buitenlandse verzekeraar regelen?

Bij een auto-ongeluk in het buitenland heb je waarschijnlijk een buitenlandse verzekeraar als tegenpartij. Dit maakt het verhalen van schades lastiger, maar gelukkig zijn er mogelijkheden. Buitenlandse verzekeraars van landen die op de groene kaart staan hebben in Nederland een schaderegelaar zitten. In het Nederlands kan de autoschade dus verhaald worden. Maar hoe gaat het verhalen van een autoschade ontstaan in het buitenland in z’n werk?

Auto is WA casco verzekerd

Is je auto WA casco verzekerd? De verzekeraar betaalt de schade aan jouw auto uit. Eventueel wordt de buitenlandse verzekeraar aansprakelijk gesteld door jouw verzekeraar. Als jij verantwoordelijk bent voor de schade, zal de buitenlandse verzekeraar de schade verhalen op jouw autoverzekering.

Auto is WA of WA beperkt casco verzekerd

Bij een verhaalschade opgelopen in het buitenland zal de verzekeraar jou niet helpen. Schade aan jouw auto door een verkeersongeluk is namelijk niet verzekerd op de WA en de WA beperkt casco. Gelukkig hoef je niet zelf te zorgen voor het verhalen van de schade. 112schade kan jou hierbij helpen. Wij verhalen de materiële schade kosteloos. Wij stellen de buitenlandse verzekeraar aansprakelijk en verhalen de schade. Houd er wel rekening mee dat het verhalen 3 tot zelfs 9 maanden in beslag kan nemen.

Denk om het invullen van een schadeformulier

Bij autoschade wordt er gebruik gemaakt van een Europees schadeformulier. Dit biedt gemak in het buitenland, tenminste voor zover je binnen Europa blijft. De talen op de formulieren verschillen, maar de indeling en zelfs de vragen op het formulier zijn gelijk. Bij autoschade kun je dus ook het schadeformulier van de tegenpartij invullen. Je eigen schadeformulier kun je erbij houden om de in een andere taal gestelde vragen te vertalen.

Welke gegevens heb je nodig?

Zorg voor een goede vastlegging van de gegevens van de tegenpartij bij een schade in het buitenland. Indien je geen schadeformulier voor handen hebt, leg dan in ieder geval vast:

  • Naam en adresgegevens van de tegenpartij
  • Nationaliteit
  • Kenteken van de tegenpartij
  • Het liefst ook de naam van de verzekeraar en het polisnummer
  • Indien aanwezig een getuige

Voorkom verrassingen in het buitenland bij autoschade en zorg dat je alle informatie van je eigen verzekering bij je hebt. Op de groene kaart staan deze gegevens. Zorg ook voor een schadeformulier. Nog beter is om een tweetalig formulier mee te nemen. Op het internet kun je bijvoorbeeld een Nederlands plus Duits schadeformulier downloaden. Dit voorkomt verwarring en schept duidelijkheid bij een ongeval.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief