Wat houdt de sistercarclausule in?

20/02/2017
sistercarclausule

Eigenaren van twee of meerdere auto’s kunnen in een lastige situatie terecht komen bij een ongeval tussen de twee auto’s. Je kunt namelijk niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aan je eigen bezittingen. De sistercarclausule biedt uitkomst. Wat houdt de clausule in en wat zijn de voorwaarden?

Wettelijk gezien kun je niet aansprakelijk gesteld worden door jezelf. Als jij schade aanricht aan bezittingen in jouw huis kun je de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hier niet voor aanspreken. Een vergelijkbare situatie kun je ook met je auto’s krijgen. Je rijdt bijvoorbeeld jouw oprit op en je remt te laat en je beschadigt jouw geparkeerd staande auto. Zonder de sistercarclausule kan de verzekeraar zeggen dat er geen dekking is.

Hoe gaat de schadeafwikkeling bij een sistercarclausule?

Als eigenaar van twee of meerdere auto’s is het belangrijk om erop te letten dat alle auto’s verzekerd zijn met de sistercarclausule. Je hoeft ze niet bij dezelfde verzekeraar te verzekeren. Bij schade tussen de auto’s van dezelfde eigenaar wordt de schade afgewikkeld alsof ze van verschillende eigenaren zijn. Je ondervindt dus geen hinder van het niet aansprakelijk kunnen stellen voor de schade.

Bieden alle verzekeraars de clausule aan?

Nee, helaas niet. De clausule staat omschreven in de polisvoorwaarden. Als dat niet het geval is, kent jouw autoverzekering geen sistercarclausule. Dit is een goede reden om over te stappen naar een andere verzekering. Bij een onderling ongelukje kan de schade eenvoudig in de duizenden euro’s lopen. Met parkeren en moeilijke manoeuvres op de parkeerplaatsen kan er een grote kans op schade zijn.

Wat nu als de auto op naam van de partner staat?

Partners kunnen onderling wel aansprakelijk zijn voor schade aan elkaars bezittingen. Partners die ieder een auto op naam hebben hoeven de sistercarclausule dus niet. Kijk het voor de zekerheid wel na of de auto’s inderdaad op verschillende namen staan. Een foutje kan je namelijk veel geld kosten.

Kun je de sistercarclausule bijsluiten?

Nee, de verzekeraar heeft het standaard in de autoverzekering opgenomen of niet. Als de clausule niet is opgenomen kun je bij de verzekeraar informeren naar een alternatieve polis. Door een andere autoverzekering te kiezen door te vergelijken kun je ook nog geld besparen.

Vooral voor hobbyisten is het opletten

Verzamelaars van auto’s moeten vooral goed letten op de aanwezigheid van de clausule. Wie meerdere auto’s bezit heeft ook een grotere kans op onderlinge schades tussen de auto’s. Alle polissen moeten de sistercarclausule bevatten om goed verzekerd te zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief