Wanneer kun je het waarborgfonds inschakelen?

09/03/2017
waaarborgfonds

Motorrijtuigen moeten verplicht verzekerd worden voor schade door aansprakelijkheid. Toch kunnen er situaties ontstaan waarin je schade niet kunt verhalen op het veroorzakende motorrijtuig. Voor dit soort schades kun je het waarborgfonds inschakelen. Wat zijn de voorwaarden voor het claimen van een schade bij het fonds?

Een schade claimen op je motorrijtuigenverzekering kan je veel geld kosten. Bijvoorbeeld een aanrijdingsschade gaat ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie in het volgende verzekeringsjaar met honderden euro’s stijgen. Dit is ook de reden dat een dader na het veroorzaken van een schade er soms tussenuit knijpt. In dat geval en in nog een aantal gevallen kun je bij het waarborgfonds aankloppen om de schade grotendeels vergoed te krijgen.

Wanneer kun je terecht bij het waarborgfonds?

Een eerste vereiste is dat de schade veroorzaakt is door een motorrijtuig. Een met een winkelkarretje veroorzaakte schade kun je dus niet indienen. Bij twijfel over hoe de schade veroorzaakt is, kan een schade-expert uitsluitsel geven. Je kunt een claim indienen als:

  • De dader onbekend is, of wel bekend en niet verzekerd
  • De schade is veroorzaakt door een gestolen motorrijtuig
  • De verzekeraar van de schadeveroorzaker failliet is.
  • De schade is veroorzaakt door een vrijgestelde gemoedsbezwaarde.

Schade veroorzaakt door een onbekende dader

Als de dader onbekend is kun je een claim indienen, maar dat gaat niet zomaar. Je moet wel aan kunnen tonen dat je de nodige moeite hebt gedaan om de dader op te sporen. Je doet bijvoorbeeld aangifte bij de politie of je plakt in de buurt aan of iemand gezien heeft dat de schade veroorzaakt is. Een oproep via Facebook kan ook wonderen doen. Wacht hier niet te lang mee, anders wordt de waarde van jouw opspoor actie minder waardevol ingeschat.

Wat houdt een vrijgestelde gemoedsbezwaarde in?

Een gemoedsbezwaarde is iemand die om principiële redenen zich niet verzekerd. Dat kan niet zo maar, want voor motorrijtuigen geldt er een verzekeringsplicht. Zij kunnen vrijgesteld worden van de verzekeringsplicht. Ze zijn wel verplicht om een bijdrage te betalen aan het waarborgfonds. Een met een motorrijtuig veroorzaakte schade wordt voorgeschoten door het waarborgfonds en vervolgens weer verhaald op de vrijgestelde gemoedsbezwaarde.

Wat vergoedt het waarborgfonds?

Bij het waarborgfonds denken de meeste mensen gelijk aan autoschade, maar dat hoeft niet. Schade aan andere bezittingen krijg je ook uitgekeerd. Denk hierbij aan materiële schade aan je geparkeerd staande scooter, maar bijvoorbeeld ook aan schade aan jouw huis. Ook letselschade kun je indienen bij het waarborgfonds. Houd er wel rekening mee dat bij materiële schade een eigen risico geldt van 250 euro.

Hoe komt het waarborgfonds aan geld?

Ze keren alleen maar uit en ze maken kosten, maar hoe stroomt het geld binnen? Indirect financier je het fonds zelf. Verzekeraars zorgen ervoor dat het waarborgfonds over geld beschikt om de service te verlenen.

Weten of u de schade kan claimen op het Waarborgfonds?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief