Vrouwen hebben meer kans op zwaar letsel bij een verkeersongeval

29/07/2021
Vacature Schadebehandelaar verkeer

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen meer kans hebben op zwaar letsel bij een verkeersongeval. Mannen zijn echter vaker bij een ernstig verkeersongeval betrokken. Waar heeft dat mee te maken?

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen vaker in een kleine, lichte auto rijden. Ook hebben vrouwen meer kans om het aangereden voertuig te besturen. Daarbij hebben vrouwen 20-28% meer kans om te overlijden in het verkeer en 37-73% meer kans om ernstig gewond te raken. Mannen hebben meer kans om bij een fataal ongeluk betrokken te zijn.

Vooral bij frontale botsingen hebben vrouwen de meeste kans op verwondingen, drie keer meer dan mannen. Daarbij valt te denken aan botbreuken of hersenschuddingen. Twee keer zoveel kans op een klaplong of hersenletsel. Bij een aanrijding vanaf de zijkant sier ongeveer evenveel kans op botbreuken. De vrouwen hebben daarbij echter 50% meer kans op zwaar letsel.

Ook werd de conclusie getrokken dat mannen vaker de veroorzaker zijn van het ongeval. Het verschil in letsel is dan ook vaker te verklaren, omdat de kans op zwaar letsel hoger is bij het aangereden voertuig. Een nieuwe crashdummie die meer op de vrouw afgestemd is, kan de kans op ernstig letsel in het verkeer verkleinen.