Voorkomt een slipcursus ongelukken?

05/07/2017
slipcursus

In het dagelijkse verkeer kun je in situaties terechtkomen dat je in een impuls moet reageren. Een verkeerde reactie kan grote gevolgen hebben. Je kunt vooraf niet inschatten hoe je op een noodsituatie gaat reageren, tenzij het aangeleerd handelen is. Juist dat kun je leren met een slipcursus.

In de slip raken zal je niet vaak overkomen. Tijdens een slipcursus wordt de situatie gecreëerd en kun je er dus ervaring mee op doen. Hoe je moet sturen als je in de slip raakt kun je niet uit een boekje leren of van het internet plukken. Je moet het zelf ervaren om te weten hoe het aanvoelt en hoe je vervolgens het beste kunt reageren. Het is niet voor niets dat een slipcursus vaak een halve dag duurt. De eerste paar keren zal het nog volledig mis gaan.

Wat leer je tijdens een slipcursus?

De belangrijkste les is gericht op het onder controle krijgen van de auto. Dit kan zijn bij slippen, maar ook bij andere situaties waarbij je de grip op de auto kwijt bent. Je leert hoe je moet sturen en remmen en je leert herkennen wat er met de auto gebeurt. Nog belangrijker, je leert wat je niet moet doen. De eerste keer dat je in de slip raakt, weet je niet meer welke richting je op gaat. Grote kans dat je in dat geval net een verkeerde stuurbeweging maakt. Je leert het met maar een snelheid van 50 kilometer per uur. Ook bij een noodstop kunnen er onveilige situaties ontstaan. De noodstop krijg je ook onder de knie met een slipcursus.

Niet alleen door sneeuw en ijzel raak je in de slip

Bij het in de slip raken zal het meestal komen door winterse omstandigheden, maar een glad wegdek kan ook al genoeg zijn. Door aquaplanning kan jouw auto gaan drijven. Onterecht wordt vaak gedacht dat met goede banden de kans op het in de slip raken klein is. Het zal inderdaad kleiner zijn, maar het risico moet je niet onderschatten.

Een slipcursus kan jouw leven redden

Een slipcursus volgen is zeker een aanrader. Het is een zeer leerzame ervaring en het is ook nog eens vermakelijk. Je zult er met plezier aan terug denken. De belangrijkste reden voor het volgen van een slipcursus is jouw eigen veiligheid. Ook als je altijd voorzichtig rijdt met slechte weersomstandigheden kun je de controle over jouw auto verliezen. Een slipcursus volgen kan het verschil zijn tussen een ongeluk voorkomen en betrokken raken bij een zwaar ongeval.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief