Autoschade in winter € 2 miljoen extra

16/01/2013
winter

verkeersschade in winterDe autoschade die dinsdag 15 januari jongstleden optrad door de sneeuwval, wordt door Het Verbond van Verzekeraars op zo’n € 2 miljoen geschat. Het aantal schadegevallen aan auto en andere voertuigen kan op dagen dat er meer dan 5 centimeter sneeuw valt, tot wel 50% hoger liggen.

Autoschade normaal € 9 miljoen per dag

De verzekerde schade bedraagt op ‘normale’ doordeweekse dagen ongeveer € 9 miljoen. Daar komt de € 2,- miljoen bij door de sneeuwval die in de avond en nacht over het westen van Nederland trok, aldus het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Hoeveelheid sneeuw bepalend voor autoschade

Het aantal centimeter sneeuw en of er verse sneeuw bijkomt is volgens de berekeningen van het CVS bepalend voor de mate van verkeersschade. Het aantal schadegevallen is 10 tot 20% hoger wanneer aan het eind van een sneeuwdag tussen 1 en 5 cm sneeuw ligt. Het kan zelfs tot 50% stijgen wanneer er meer dan 5 cm sneeuw valt (hevige sneeuwval). Wanneer er echter een kleine laag sneeuw ligt (1 tot 3 cm) en er geen verse sneeuw bijkomt, leidt dit nauwelijks tot extra verkeersschade.

Aantal schades valt mee bij begin winterweer

Verzekeraars geven aan dinsdag 15 januari nauwelijks extra drukte te hebben ondervonden door de sneeuwval die over het westen van Nederland trok. Zo zou het aantal schades waarbij voertuigen betrokken zijn 10% hoger liggen dan normaal, wat goed is voor ongeveer 100 extra meldingen. In eerste instantie valt het aantal schades mee bij het begin van het winterweer. Automobilisten zijn voorzichtiger op de weg en passen hun snelheid aan. Doordat het dinsdag in de ochtendspits op de wegen extra druk was en er een recordaantal aan files stond, werd er in Nederland sowieso niet hard gereden. Als het winterweer aanhoudt, raken de automobilisten gewend en is de kans groot dat de verkeersschade zal toenemen.

Autoschade herstellen? 112schade.nl helpt u verder.

112schade.nl neemt geheel kosteloos de verhaalsactie van de materiële schade en/of de letselschade in behandeling, ongeacht bij welke verzekeraar of via welke tussenpersoon men verzekerd is.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief