Verkeerslichten, hoe werken ze precies?

08/03/2021

Herman Finkers zei het al “Één verkeerslicht springt op rood, het andere op groen. In Almelo is altijd wat te doen”. Maar dit geldt niet alleen voor Almelo. Verkeerslichten zijn overal te vinden. De werking daarvan kan echter wel verschillen. Hoe werken ze precies en wat moet je doen als je een aanrijding krijgt op een kruispunt met werkende verkeerslichten?

De werking van verkeerslichten

Er zijn 4 verkeersregelinstallaties te onderscheiden. Type 1 is het verkeerslicht dat gebruik maakt van een vast tijdsschema. Daarbij staat het verkeerslicht een vast aantal seconden op groen, oranje en rood. Dit heet een starre verkeersregelinstallatie. Er zijn ook verkeerslichten die alleen rekening houden met de voertuigen die voorbij komen, de zogenaamde voertuigafhankelijke installaties. Een combinatie van beiden kan ook: biedt een voertuig zich aan, dan springt het verkeerslicht een standaard aantal seconden op groen, oranje en rood. Als laatste is er nog een verkeersafhankelijke installatie, die kijkt naar het totale verkeersaanbod.

Soorten verkeerslichten

Rijd je in een auto? Dan kun je te maken krijgen met twee soorten figuren in het verkeerslicht. Dit vertelt je meer over het feit of je ander verkeer kunt verwachten dat tegelijkertijd groen heeft.

Hoe verkeersvriendelijk zijn verkeerslichten? | Mobiliteitsplatform

Zie je een verkeerslicht met een pijl die groen uitstraalt? Dan mag je er vanuit gaan dat je de enige op de kruising bent die op dat moment groen heeft. Zie je echter een groene bol? Dan zijn er meer rijbanen, vaak in tegenovergestelde richting, die ook groen licht kunnen hebben. Let dan goed op de overige verkeersregels. De belangrijkste twee in dit geval: rechtdoor op dezelfde weg gaat voor en de korte bocht gaat voor de lange bocht.

Een aanrijding waarbij verkeerslichten een rol spelen

Heb je een aanrijding gekregen op een kruispunt waarbij de verkeerslichten in werking waren? Dan kan het soms voor aardig wat discussie zorgen. Zeker als beide partijen beweren door groen te zijn gereden. Wat is dan belangrijk?

  • Vul samen het schadeformulier in.
  • Vraag gegevens van onpartijdige getuigen op.
  • Zijn er camerabeelden in de buurt of in (een van) de voertuigen? Stel deze dan veilig.
  • Meldt uw schade bij uw eigen verzekeraar of bij 112Schade.

Getuigen kunnen een cruciale rol spelen bij situaties waarin verkeerslichten een rol spelen. Is een verkeerslicht in werking? Dan gaan deze boven de voorrangsregels, tot op zekere hoogte zoals eerder aangegeven. Is er iemand die aan kan geven dat jij door groen reed, omdat deze partij bijvoorbeeld naast of achter je reed? Dan is dat deel bewezen. Wat er vervolgens nog kan gebeuren, is dat de tegenpartij vraagt om bewijs van het feit dat niet beide partijen groen gehad kunnen hebben. Hoe bewijs je dit? Dat kan door de zogenaamde fasediagram op te vragen bij de desbetreffende gemeente. Uit een fasediagram blijkt hoe lang een verkeerslicht welke kleur uitstraalt, maar in ieder geval oranje en rood, voordat een andere kant mag gaan rijden. Ook blijkt hieruit of meerdere kanten tegelijkertijd groen gehad kunnen hebben en welke kanten dit precies zijn.

Er kan dus een hoop bij komen kijken om te bewijzen wie er aansprakelijk is, maar 112Schade helpt daar graag bij!