Verkeerde brandstof getankt! Is dat verzekerd?

12/06/2018
verkeerde brandstof getankt

Het kan u een keer overkomen! U tankt per ongeluk diesel in plaats van benzine of net andersom. Op een verkeerde brandstof gaat de auto niet rijden. Dus moet u kosten maken om de tank weer leeg te pompen. Waar loopt u tegenaan en is de schade verzekerd op de autoverzekering?

Vooral bij gezinnen met meerdere auto’s die op verschillende brandstoffen rijden kan het gebeuren. U rijdt bijvoorbeeld veel kilometers in uw auto voor het dagelijkse gebruik. Deze rijdt op diesel. Daarnaast bezit u een tweede auto die meer als extra bedoeld is. Deze rijdt op benzine. Bij het tanken van een van beide auto’s kan het een keer gebeuren dat u net even in gedachten bent. Uit gewoonte tankt u de verkeerde brandstof. De kosten voor het leegpompen van de tank zijn hoog, namelijk wel €150. Ook de brandstof in de tank kunt u als schadelast beschouwen. Is de auto gestart na het tanken? Dan kunnen de kosten nog veel verder oplopen.

Verkeerde brandstof getankt – keert de verzekeraar uit?

Nee, dat gaat de verzekeraar niet doen. Dit komt dus voor eigen rekening. Ook als de verzekeraar het wel uit zou keren, is het de vraag of het declareren van de schade verstandig is. In dat geval zou het namelijk ten laste kunnen gaan van de opgebouwde schadevrije jaren. Met een pechhulpverzekering krijgt u de schade eventueel wel (deels) uitgekeerd. Bel in dat geval met de verzekeraar om de situatie uit te leggen.

Wat moet u doen na het tanken van een verkeerde brandstof?

Hopelijk komt u er snel achter. Komt u er achter voordat u de sleutel weer in het contactslot hebt gedaan, dan kunt u de kosten zo laag mogelijk houden. Bel wel gelijk pechhulp of uw garagebedrijf. Zodra u de motor start kan de schade aan de auto oplopen. uiteindelijk kan zelfs de motor defect raken. Dan blijft de schade niet beperkt tot een paar honderd euro. Stop de auto in ieder geval zo snel mogelijk nadat u de fout ontdekt. Een klein beetje benzine in een dieselauto kan al dure gevolgen hebben. Diesel heeft namelijk een smerende werking, en benzine niet. Daar is de dieselmotor niet op ingesteld. Bij het tanken van diesel in een benzineauto kan onverbrande diesel in de motor terecht komen. Een verkeerde brandstof tanken kan dus grote gevolgen hebben.

Bij het tanken van een verkeerde brandstof gaat het in vrijwel alle gevallen om benzine tanken in een dieselauto.

Heeft u auto’s met verschillende brandstoffen? Leer uzelf aan dat u voor het plaatsen van het tankpistool in de tank even de laatste controle uitvoert. Een verkeerde brandstof tanken kunt u op deze manier vrijwel uitsluiten.