Forse stijging autoschade door winterweer

19/02/2013

autoschade door winterweer IJsselstein, 19 februari 2013

Door het winterweer van de afgelopen periode is het aantal gevallen van autoschade fors gestegen. Op drukke winterdagen zijn er tot 500 meer extra auto’s bij schadeherstelbedrijven terecht gekomen. Zelfs op relatief warme en rustige winterdagen lag dit aantal op 400. Voornaamste oorzaak van de ontstane schade was het slippen op gladde wegen door sneeuw of ijzel. De gevallen van autoschade op de winterdagen leverden de herstelbedrijven een extra omzet op van gemiddeld € 800.000,-.

Autoschade door sneeuw

De meest drukke winterdagen waren goed voor ruim € 2 miljoen per dag. Op dagen dat er meer dan 5 centimeter sneeuw viel, lag het aantal schadegevallen tot wel 50% hoger dan op een normale doordeweekse dag. Op dagen dat er tussen de 1 en 5 centimeter sneeuw lag, was er 10 tot 20% meer schade. Een kleine laag sneeuw (1 tot 3 centimeter) leidde tot nauwelijks extra schade.

Automobilisten met winterbanden passen zich niet aan

Automobilisten met winterbanden rijden evenveel schade als bestuurders met gewone autobanden. Met winterbanden onder de auto heeft de automobilist namelijk de neiging om zich verder niet aan te passen aan de weersomstandigheden, dit in tegenstelling tot bestuurders met gewone autobanden. Ook met winterbanden moet de snelheid van de auto echter worden aangepast aan de gladde wegen of sneeuwcondities. Winterbanden zijn immers slechts een hulpmiddel, de bestuurder is uiteindelijk verantwoordelijk of er veilig wordt gereden.

Slipgevaar voornaamste oorzaak autoschade

Het slippen op gladde wegen blijkt in de winter de grootste oorzaak van autoschade.  Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen wanneer een auto de grip op het wegdek verliest. Maar liefst 11% van de bestuurders remt af, terwijl dit de situatie alleen maar lastiger maakt. Slipgevaar ontstaat wanneer de ondergrond van een wegdek glad is. Doordat de automobilist teveel snelheid maakt, remt, of een snelle ruk aan het stuur geeft, is de kans groot dat de auto zijn grip op de weg verliest en oncontroleerbaar wordt, waardoor de kans op autoschade erg groot is.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief