Schade aan de huurauto – Wie betaalt?

07/08/2018
kosten vervangendvervoer

De verhuurders van een auto zorgen voor het verzekeren van de huurauto. Maar door een huurder veroorzaakte schade raakt ook de huurder vaak in de portemonnee. Wat zijn de kosten voor de huurder?

De eigenaar van een auto is verplicht om de auto te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid (=WA). U huurt een auto dus ook inclusief de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Maar daarmee heeft u nog niet alle gevaren afgedekt. Bij een veroorzaakte schade keert de WA verzekering niet de schade aan het eigen voertuig uit. Dat risico is te verzekeren met een uitgebreidere autoverzekering, namelijk de WA + volledig casco. De nieuwere huurauto’s zullen vaak wel WA + volledig casco verzekerd zijn, maar ook dan kost het claimen vaak nog geld.

Wat moet u doen bij schade aan de huurauto?

Vul bij een ongeval met de huurauto altijd samen met de eventuele tegenpartij een schadeformulier in. Deze hebben de verzekeraars namelijk nodig voor het afwikkelen van de schade. Het kan ook eenvoudiger. U kunt namelijk ook gebruik maken van de Schade-app. Meld de schade ook gelijk bij de verhuurder en volg de instructies van de verhuurder op. Het telefoonnummer vindt u in de stukken die u gekregen heeft bij het afsluiten van het contract. Bij een kleine schade kunt u waarschijnlijk gewoon verder rijden met de auto. Bij een zware schade kunt u recht hebben op een vervangende auto.

Komt er nog een financiële nasleep?

Verhuurders rekenen standaard een eigen risico bij schade aan de auto. Het kan gaan om €250, maar €600 of nog meer komt ook voor. Tegen betaling van bijvoorbeeld €5 per dag kunt u het eigen risico afkopen. Er kan ook nog verschil zitten in wat voor schade het is. Voor een putje in de voorruit zal het eigen risico mogelijk niet gelden. Uiteraard heeft een schade met een huurauto geen invloed op uw eigen schadevrije jaren. Deze zijn namelijk niet gekoppeld aan de huurauto.

Tip! Voordat u een huurauto meeneemt doet u er verstandig aan om de auto na te kijken op schade. U moet namelijk voorkomen dat u een bestaande schade wordt aangerekend. Meld de schade en maak er het liefst ook nog foto’s of een video-opname van.

Hoe zit het met een huurauto in het buitenland?

Tijdens de vakantie kiezen voor een huurauto vraagt om extra alertheid. Kies selectief bij wie u een auto huurt. Er kunnen malafide verhuurders actief zijn. Lees de overeenkomst goed door en kies bij twijfel een ander verhuurbedrijf. Google de naam van de verhuurder ook nog even. Zo kunt u zien of er veel klachten over de verhuurder zijn. Maak foto’s van de huurauto om later aan te kunnen tonen in welke staat u de auto heeft meegekregen.

 

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app