Pas op: Het is glad!

29/11/2021

De winterse buien en opvriezende weggedeelten, we moeten er weer rekening mee houden. Daarom geven wij graag enkele tips om glijpartijen en daarmee schade te voorkomen.

Tip 1: Pas uw rijgedrag aan. Houd voldoende afstand, zelfs meer dan gebruikelijk, tot uw voorligger. Kijk ook ver vooruit, zodat u tijdig op een situatie kunt reageren. Trek rustig op en rem niet te snel af, tenzij u een noodstop moet maken.

Tip 2: Ga nooit vol op de rem staan. Dit kunt u voorkomen door tip 1 in acht te nemen.

Tip 3: Nader een bocht vooral rustig en rem op een recht stuk. Ga langzaam door een bocht heen.

Tip 4: Stop zo rustig en gelijkmatig mogelijk. Zo voorkom je dat je wielen blokkeren. Gebeurt dat toch? Laat dan het rempedaal los. Rem op de motor en rem pompend af.

Tip 5: Houd rekening met het overige verkeer, vooral binnen de bebouwde kom. Tweewielers en voetgangers kunnen door de gladheid makkelijk ten val komen.

Slippen

De algemene regels bij het slippen zijn:

  • Gaspedaal en rempedaal loslaten.
  • Rem langzaam indien nodig.
  • Blijft u slippen? Trap dan de koppeling zo hard mogelijk in en stuur naar het punt waar u naartoe wilt.
  • Ga niet remmen!

Het klinkt onnatuurlijk, maar kijk dus niet naar hetgeen wat u op u af komt, maar naar het punt waar u naartoe wilt. Stuur uw auto deze kant ook op.

Winterbanden

Wellicht heeft u ze (al) onder de auto: winterbanden. Deze zorgen voor meer grip op de weg en een kortere remweg, maar vergeet niet dat gladheid een remweg juist weer verlengt. Winterbanden zijn met sneeuw en gladheid wel veiliger dan zomerbanden, maar het is niet de oplossing om veilig te rijden bij winters weer en gladheid. De ANWB waarschuwt trouwens ook voor het verlagen van de bandenspanning. Dit zou zorgen voor meer grip op de weg, maar zorgt juist voor een onstabieler voertuig.

Enkele feitjes

  • Een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg
  • Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg
  • Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg

Neemt u deze tips in acht, dan is de kans groter dat u niet in een van de onderstaande situaties belandt!