Ongeval tussen auto en scooter – Wie draagt de schuld?

10/03/2018
auto en scooter

Bij een ongeval tussen een auto en een fietser of een voetganger ligt de schuld in vrijwel alle gevallen bij de automobilist. Hoe zit het bij een aanrijding tussen een auto en een scooter? Maakt het ook nog verschil of de bestuurder van de scooter minderjarig is?

Bij een ongeval in het verkeer maakt het een groot verschil voor de betrokkenen wie de schuld krijgt toegewezen. Het wel of niet claimen van schade op de motorrijtuigenverzekering heeft namelijk invloed op de hoogte van de premie. Dit doen verzekeraars om verkeersdeelnemers aan te moedigen om veilig te rijden, maar het kan natuurlijk altijd mis gaan. Bij schade gaat het vaak gelijk om grote bedragen. Hoe zit het bij een aanrijding tussen een auto en een scooter of een bromfiets?

Onderscheid tussen motorrijtuigen en overige verkeersdeelnemers

Niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers worden ook wel de zwakke verkeersdeelnemers genoemd. Tegenover de zwakke staan de sterke verkeersdeelnemers, en dat zijn de motorrijtuigen. Bestuurders van de motorrijtuigen dragen een zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Bij een ongeval tussen de sterke en de zwakke deelnemers, ligt de aansprakelijkheid standaard bij het motorrijtuig. Het kan onder strikte voorwaarden anders zijn, maar de bewijslast hiervoor ligt bij de bestuurder van het motorrijtuig. Zwakke verkeersdeelnemers zijn bijvoorbeeld fietsers en voetgangers. Sterke deelnemers zijn bijvoorbeeld auto’s en scooters.

Hoe zit het bij een ongeval tussen sterke verkeersdeelnemers?

Bij een ongeval tussen motorrijtuigen gaat het om gelijkwaardige verkeersdeelnemers. Bestuurders van scooters en bromfietsen worden niet extra beschermd. Ook niet als de bestuurders minderjarig zijn. Bij een ongeval tussen een auto en een scooter gelden dezelfde regels als bij een ongeval tussen twee auto’s. Bij een ongeval is het aan de verzekeraars onderling om uit te vechten wie welke schade betaalt.

Hoe wordt bepaald wie wat betaalt?

Bij een ongeval is het vaak duidelijk wie de veroorzaker is. De scooter heeft een weggetje van rechts op een gelijkwaardige kruising over het hoofd gezien, en er ontstaat een aanrijding. De aansprakelijkheid zal in dat geval volledig bij de bestuurder van de scooter liggen. De eventuele letselschade en de materiële schade van de bestuurder van de scooter zijn niet te verhalen op de autoverzekering van de tegenpartij.

Er kan ook sprake zijn van een gedeelde schuld. Er wordt in dat geval een procentuele verdeling van de schuld vastgesteld. De bestuurder van de auto is bijvoorbeeld voor 60% schuldig en de bestuurder van de scooter voor 40%. Ook de schadelasten worden procentueel verdeeld. Bijvoorbeeld de letselschade van de scooterrijder kan voor 60% verhaald worden op de autoverzekering.

De leeftijd van de betrokkenen speelt dus geen rol in de schuldvraag. Bestuurders van motorrijtuigen zijn gelijkwaardig aan elkaar.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app