Ongeluk met de scooter zonder rijbewijs. Wat zijn de gevolgen?

07/02/2017
rijbewijs

Het besturen van een scooter brengt een zware verantwoordelijkheid met zich mee. Iedereen die op een scooter rijdt, moet gekwalificeerd zijn om dat te doen. Voor het besturen van een scooter heeft u een bromfietsrijbewijs nodig. Wat nu als u deze niet hebt? Bent u wel verzekerd en wat zijn de gevolgen als u geen rijbewijs heeft?

U bent verplicht om uw scooter minimaal WA te verzekeren. De afkorting WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering biedt dekking voor schade veroorzaakt door de scooter. Stel, u rijdt een voetganger aan die arbeidsongeschikt raakt door het ongeval. De financiële schade kan verhaald worden op de WA verzekering van de scooter. De claim kan bestaan uit een compensatie voor het wegvallen van het inkomen gedurende de resterende werkzame periode. Dit kan gaan om honderdduizenden euro’s, of zelfs nog meer.

Ben ik verzekerd zonder een rijbewijs?

Bestuurders van een scooter zijn verplicht een rijbewijs te hebben. De politie kan een bekeuring uitdelen als een bestuurder geen rijbewijs heeft. Bij een schade kan er een nog veel groter probleem ontstaan. De verzekering biedt namelijk geen dekking als de bestuurder geen rijbewijs heeft. Het slachtoffer wordt hiervan niet de dupe. De verzekeraar keert de schade door verantwoordelijkheid wel aan de gedupeerde uit, maar verhaalt de schade vervolgens weer op de veroorzaker van de schade.

Een levenslange financiële last

Zonder rijbewijs een scooter besturen kan ingrijpende gevolgen hebben. Wat als u door een klein stuurfoutje iemand aanrijdt die vervolgens invalide raakt? De schadeclaim die hieruit voortkomt is financieel niet op te brengen. Toch gaat de verzekeraar er alles aan doen om de schade op u te verhalen. Ook als u niet draagkrachtig genoeg bent zal de verzekeraar u laten betalen voor zover u daar financieel wel toe in staat bent.

Met een autorijbewijs toch nog examen doen?

Met een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A) hoeft u geen examen te doen voor het scooterrijbewijs (rijbewijs AM). Deze wordt automatisch op het rijbewijs bijgeschreven. Het rijbewijs AM geldt ook voor een bromfiets, snorfiets, speed pedelec en een brommobiel.

Hoe haal ik het rijbewijs AM?

Vanaf 15,5 jaar kan het theorie-examen worden afgelegd. Rijles kan vanaf 16-jarige leeftijd. U haalt eerst uw theoretische examen. Daarna kunt u voor het praktijkexamen gaan. Daarin wordt getoetst of u over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om op de openbare weg te rijden.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Heb je schade in het verkeer?

  Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

  Download direct:

       

  Lees meer
  schade-app