Motor gestolen uit de schuur – Is er dekking?

07/09/2017
motor schuur

Je zet jouw motor veilig in de schuur en de volgende ochtend blijkt dat iemand de motorfiets gestolen heeft. Biedt de motorverzekering dekking? Of kun je de schade claimen op de inboedelverzekering? Diefstal uit de schuur is namelijk ook meeverzekerd op deze verzekering.

Tegen diefstal kun je jouw spullen beschermen met de beste sloten. Maar als het dievengilde het op jou gemunt heeft, gaat het lukken om jou te bestelen. Het liefst doen ze dat natuurlijk in de nachtelijke uurtjes. Om de kans op diefstal te verkleinen, kun je jouw motorfiets beter niet buiten laten staan. In een schuur of garage heeft de motor bescherming tegen weer en wind en tegen diefstal.

Motor uit de schuur gestolen – Wie betaalt de schade?

Voor een dergelijke schade klop je aan bij de verzekeraar van de motor. Diefstal is verzekerd als de motor WA + beperkt casco of WA + diefstal, brand en aanrijding verzekerd is. De laatste dekking wordt ook wel WA casco genoemd. Motoren die uitsluitend verzekerd zijn tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA) worden na diefstal niet vergoed door de verzekeraar. Het lijkt logisch om in dat geval een claim in te dienen op de inboedelverzekering, maar dat zal niet lukken. Motorrijtuigen zijn namelijk uitgesloten in deze verzekering.

Heb je voldaan aan de voorwaarden van de verzekeraar?

Verzekeraars eisen kwalitatief goede sloten. Het gaat over het algemeen om de zogenaamde ART-sloten. Bij diefstal moet je beide sleutels van de sloten kunnen overhandigen aan de verzekeraar. Aanvullend kunnen er voor de duurdere motoren nog eisen gesteld worden. Hierbij kun je denken aan een SCM beveiligingssysteem. Hieronder valt onder andere een startonderbreker. Voor zeer dure motoren kunnen verzekeraars ook nog verlangen dat je de motor gaat verankeren aan de grond of een muur als de motor binnen of buiten gestald is. Maar dat zal in de meeste gevallen niet geëist worden. Bij binnenstalling is de eis vaak dat de ruimte goed afgesloten was. Ook nog de sloten gebruiken is natuurlijk de beste beveiliging.

Verplicht ’s nachts binnen stallen

Verzekeraars kunnen eisen dat je de motorfiets tijdens de nachtelijke uurtjes (bijvoorbeeld van 23:00 uur tot 06:00 uur) binnen stalt. Je moet de motor dus in een schuur, berging of garage plaatsen. Uiteraard moet het wel een afgesloten ruimte zijn. Als jouw motorrijtuig vervolgens wordt gestolen uit de goed afgesloten ruimte, is er uiteraard dekking.

Let goed op de voorwaarden die de verzekeraar stelt voor schade door diefstal. Als je de vereiste beveiliging of sloten niet gebruikt, dan biedt de verzekeraar ook geen dekking. Bij diefstal zal de verzekeraar altijd controleren of je aan de voorwaarden hebt voldaan. Ze keren namelijk liever niet uit. Alleen als je aan alle voorwaarden voldoet, krijg je de schade uitgekeerd.