Let op: ze steken zomaar over!

23/10/2020

Aanrijdingen met overstekend wild komen steeds vaker voor. Het afgelopen jaar is dit minstens 10.000 keer voorgekomen, maar lang niet alle aanrijdingen worden gemeld.

Het melden van een aanrijding met een wild dier is wel verplicht. In dergelijke gevallen ben je verplicht de politie te bellen (0900 – 8844). Doe je dit niet? Dan ben je strafbaar. De politie zal vervolgens een jager of faunabeheer inschakelen om het dier uit zijn lijden te verlossen. 

Maar voordat je hier bent rijd je rustig over de Veluwe. Het is herfst en begint te schemeren. Grote kans dat er iets de weg oversteekt, dus je hebt je snelheid wellicht al aangepast hierop. Opeens zie je in de schemering ogen oplichten in de berm. Je beseft je dat dit een ree is, maar het is al te laat. Het dier steekt vlak voor jou de weg over. Wat moet je doen?Wijk niet uit, hoe onnatuurlijk dit ook lijkt. De kans dat je een boom of erger nog, een andere weggebruiker raakt is aanzienlijk. Daarmee veroorzaak je vaak nog meer schade. Deze schade is niet altijd gedekt op jouw verzekering. De aanrijding met het dier zelf vaak wel bij de juiste dekking.

Terug naar dat moment. Je wijkt niet uit, maar probeert de aanrijding eerst nog te voorkomen door, indien mogelijk, hard te remmen en je stuur recht te houden. Lukt dit? Fijn! Wacht wel even voordat je weer wegrijdt. Een dier is vaak nooit alleen.

Lukt tijdig remmen niet meer? Dan zit er maar één ding op. Je zult het dier aan moeten rijden. Hopelijk ben je zelf ongedeerd. Bel vervolgens de politie, geef je de locatie door en het liefst wacht je nog tot er hulp is, al dan niet om jouw eigen voertuig weer op weg te krijgen of van de weg af te krijgen.

Meer informatie? Kijk op https://www.daarjagenwijvoor.nl/