Hoe zit het bij schade door een hoverboard?

16/05/2017
schade door een hoverboard

Het risico van een hoverboard lijkt te overzien. Met een skateboard is de kans op letsel mogelijk zelfs groter. Toch brengt een hoverboard extra risico met zich mee. Een hoverboard is namelijk een motorrijtuig. Bij schade door het motorrijtuig kan er een probleem ontstaan. Wie betaalt er bij zwaar letsel veroorzaakt met een hoverboard?

Hoverboards worden massaal verkocht. Dat wordt mede veroorzaakt doordat ze steeds goedkoper worden. Voor een paar honderd euro kun je ze al kopen. Ze zijn vergelijkbaar met een skateboard met een motortje erop. Je bestuurt ze door naar links of rechts te buigen. Het voertuig gaat langzamer dan een fiets, maar het motortje vormt het probleem.

Een hoverboard mag niet op de weg

Ze vallen onder de categorie motorrijtuigen, maar ze zijn niet goedgekeurd als motorrijtuig. Hierdoor kun je het voertuig niet verzekeren, wat eigenlijk wel zou moeten. Het “motorrijtuig” valt dus tussen wal en schip. Het gevolg is dat je er niet de openbare weg mee op mag. Dat betekent dat je er ook niet mee op de stoep mag rijden.

Wat gebeurt er bij een ongeval?

De hoverboard zelf is niet verzekerd tegen schade, maar dat is nog te overzien. Het wordt problematisch als er schade wordt aangericht met de hoverboard. Deze schade is namelijk vaak op geen enkele verzekering te claimen. Een motorrijtuigenverzekering kun je er niet voor afsluiten. Op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is de schade aan anderen te claimen, maar motorrijtuigen zijn vaak uitgesloten in de polisvoorwaarden. Er kan dekking bestaan. Dat zou dan moeten staan in de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Door bijvoorbeeld het ten val brengen van een voetganger kan de schadelast door het ongeval sterk oplopen. De gedupeerde kan de gebruiker van de hoverboard, of diens ouders, aansprakelijk stellen. De kans hierop is klein, maar zeker niet uit te sluiten.

Ook de hoverboard zelf is niet verzekerd

Bij bijvoorbeeld brand of diefstal volgt er geen uitkering uit de inboedelverzekering. Motorrijtuigen zijn namelijk meestal uitgesloten van dekking. Er zijn gevallen bekend waarbij de gadget in brand is gevlogen tijdens het opladen. De schade krijg je in dat geval dus niet uitgekeerd. Ze kosten een paar honderd euro tot zelfs 800 euro. Houd dus wel rekening met dit risico.

Wat gebeurt er bij letselschade aan de gebruiker zelf?

Vooral bij het leren besturen van de hoverboard gebeuren er vaak ongelukken. De medische kosten zijn verzekerd op de zorgverzekering. Voor kinderen geldt er geen eigen risico, de medische kosten zijn dus goed afgedekt.

Toch moet het gevaar niet onderschat worden. Door de hoverboard veroorzaakte schade aan anderen kan flink in de papieren lopen. Die schade draag je dus zelf. Houd hier rekening mee voordat je een exemplaar koopt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief