Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij betaald parkeren?

30/03/2017
betaald parkeren

Als u uw auto parkeert in een parkeergarage in een grote stad, moet u flink in de buidel tasten. Een tarief van € 4 tot € 6 per uur wordt in steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam steeds gebruikelijker. Wat mag u hiervoor terug verwachten? Kunt u de eigenaar van de parkeergarage aansprakelijk stellen voor schade aan uw geparkeerde auto?

In parkeergarages, en zeker in oudere garages, is het vaak krap parkeren. U parkeert uw auto in de veronderstelling dat deze er veilig staat, maar wat als er toch schade ontstaat?

Biedt de autoverzekering dekking?

Bij schade aan uw geparkeerd staande auto, kunt u een claim indienen bij uw verzekering. Er volgt een uitkering als u WA casco (allrisk) verzekerd bent. Toch gaat het u waarschijnlijk wel geld kosten. Ten eerste kan er een eigen risico verschuldigd zijn van bijvoorbeeld € 150 of zelfs € 350. Er zijn ook verzekeraars die geen eigen risico rekenen. Ten tweede zakt het aantal schadevrije jaren bij het claimen van een dergelijke schade. Dit kan weer leiden tot een lagere korting op de premie van de autoverzekering. Claimen op uw autoverzekering doet u liever niet. Zeker niet voor een frustrerende schade, ontstaan bij het parkeren.

Claim neerleggen bij de eigenaar van de parkeergarage

Voor het parkeren van een auto in een parkeergarage moet u vaak flink betalen. Het lijkt logisch dat u bij schade aan kunt kloppen bij de eigenaar van de parkeergarage. U betaalt immers voor het parkeren en gaat ervan uit dat uw auto veilig staat. Helaas is dat niet zo eenvoudig. De eigenaar van de parkeergarage moet iets te verwijten zijn. De eigenaar heeft een zorgplicht, maar schades kunnen op basis hiervan niet verhaald worden.

Hoe zit het bij bewaakt parkeren?

De situatie is anders als er sprake is van in bewaargeving. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw auto voor u wordt geparkeerd op een bewaakt terrein van bijvoorbeeld een restaurant. Bij schade is het aan de eigenaar of exploitant van het restaurant om aan te tonen dat hen niets te verwijten is. Op de eigenaar of exploitant rust een zorgplicht om goed voor uw auto te zorgen.

Claim neerleggen bij het Waarborgfonds

Bij schade door een onbekende dader kunt u een claim neerleggen bij het Waarborgfonds. U moet wel eerst zelf de nodige moeite doen om de veroorzaker van de schade te achterhalen en u moet aangifte doen. Dader niet gevonden? Als de schade veroorzaakt is door een motorrijtuig, kunt u de schade indienen bij het Waarborgfonds. Houd er wel rekening mee dat er een eigen risico geldt van € 250.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief