Hoe financier je autoschade?

20/02/2018
autoschade financieren

Schade rijden met de auto is vervelend. Zeker wanneer je iemand anders aanrijdt en daardoor materiële of lichamelijke schade wordt veroorzaakt. De vraag is dan: wie is aansprakelijk en hoe worden deze kosten betaald?

Nasleep aanrijding: waar op letten?

Wanneer je betrokken raakt bij een aanrijding, zorg dan eerst dat jijzelf en andere betrokken partijen veilig zijn. Als er gewonden zijn, bel dan 112 voor politie en ambulance. Bij schade ben je wettelijk verplicht om gegevens uit te wisselen met de tegenpartij. Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen, zoals bijvoorbeeld de gegevens van eventuele getuigen. Maak foto’s. Verder moeten beide partijen een Europees schadeformulier invullen en ondertekenen.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid is niet zo makkelijk te bepalen. In principe is elke partij bij een botsing zelf verantwoordelijk, tenzij kan worden vastgesteld dat de andere partij verantwoording draagt voor het ongeval. Maak je zelf een verkeersfout waardoor een ongeluk wordt veroorzaakt? Dan ben je verantwoordelijk voor de eigen schade en die van de tegenpartij. Is het de tegenpartij die de verkeersfout heeft begaan, dan is die verantwoordelijk voor alle schade. Wij kunnen je in dat geval helpen bij het verhalen van de schade. Zijn jullie beide fout geweest, dan wordt de aansprakelijkheid en de schade gedeeld. Wanneer je een voetganger of fietser aanrijdt, dan zul je voor een groot deel of volledig verantwoordelijk zijn want die worden als zogenoemde ‘zwakke verkeersdeelnemers’ beschermd door de wet. Schade door wegmateriaal zoals verkeersborden is voor eigen rekening, tenzij je kunt aantonen dat de wegbeheerder hierin nalatig is geweest. Bij aanrijdingen met een dier is de eigenaar verantwoordelijk voor de schade. Is er geen eigenaar, dan moet je zelf de schade betalen of is die bij een uitgebreidere verzekering gedekt.

Heb je schade gereden en twijfel je over de aansprakelijkheid? Raadpleeg dan altijd de verzekering. Het kan ook zo zijn dat er schade ontstaat aan jouw auto door een onbekende of onverzekerde dader. In dat geval kun je terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer (WBF).

Schade regelen via de autoverzekering

Er zijn drie typen autoverzekeringen die bepaalde vormen van schade kunnen vergoeden. De meest uitgebreide is een allriskverzekering. Deze WA met volledig casco verzekering vergoedt schade die je veroorzaakt aan je eigen auto of die van een ander. Ook als het gaat om schade door eigen schuld. Een stap daaronder is de WA plus, ofwel WA met beperkt casco. Deze verzekering dekt schade die is ontstaan door een aanrijding met wild, maar ook ruitschade en schade door een storm, brand of diefstal. De verzekering die de minste schade dekt is de (wettelijk verplichte) WA-verzekering. Deze verzekering dekt alleen de schade die jij veroorzaakt aan anderen. Je bent met deze verzekering dus niet verzekerd voor schade aan je eigen auto.

Schade regelen op een andere manier

Rijd je schade en ben je niet verzekerd? Dan draai je mogelijk zelf op voor de onkosten. Afhankelijk van de omvang van de schade kan dit een aanzienlijk bedrag zijn, dat je niet zomaar zelf kunt betalen. Dan kan geld lenen uitkomst bieden. Houd er wel rekening mee dat geld lenen ook betekent dat geleende bedragen binnen een bepaalde periode moeten zijn afgelost en dat je rente betaalt. Beter is dus om goed verzekerd te zijn, of om natuurlijk helemaal geen schade te rijden.