Grotere kans op een autoschade in de herfst

23/11/2016
autoschade in de herfst

In de herfst heb je een grotere kans op een autoschade. Dit komt deels door veranderde weersomstandigheden. Wat zijn hier de redenen voor en wat kun je er tegen doen?

In de herfst moeten wij weer wennen aan het feit dat het eerder donker is. Daar komt nog bij dat het vaak stormachtig is met veel regenval. Zelfs gladheid is niet uit te sluiten. Dat zorgt weer voor langere files, en dat komt de verkeersveiligheid ook niet ten goede. Een autoschade ligt op de loer.

Jouw auto voorbereiden op de herfst

De verkeersveiligheid hangt nauw samen met de staat van onderhoud van jouw auto. Door na de zomer je auto op een aantal punten te controleren, kun je de kans op autoschade verkleinen. Prioriteit heeft het controleren van het bandenprofiel. De banden zijn jouw contact met de weg. Wettelijk moet het bandenprofiel minimaal 1,6 mm zijn, maar met 3 of 4 millimeter ben je beter bestand tegen de barre weersomstandigheden. Misschien is het slim om alvast de winterbanden onder de auto te zetten. Controleer ook gelijk even je ruitenwissers en vervang deze bij een slechte kwaliteit.

Sta stil bij de gevaren op de weg

De overgang van de zomer naar de herfst is groot. Je kunt last hebben van een laagstaande zon, maar ook van gladde wegen, heftige regenbuien en natuurlijk herfststormen. Het is ook een grote verandering dat het om 17.00 uur alweer donker is. In de zomer rijden de meeste mensen weinig in het donker en in de herfst kom je er niet onderuit. Als het ook nog een beetje regenachtig is moet je extra opletten in het verkeer. Slecht zicht vergroot de kans op inschattingsfoutjes, en dus een autoschade.

Ga uitgerust op pad

Je lichamelijke gesteldheid speelt een belangrijke rol. Vermoeid achter het stuur zitten vraagt om ellende. Door vermoeidheid reageer je net iets later op onverwachte situaties in het verkeer. Helaas is dit niet te voorkomen. Ook bij vermoeidheid moet je aan het werk. In de herfst kost het autorijden extra moeite. Houd hier rekening mee door je rijstijl aan te passen. Het is niet erg om bij druk verkeer op de rechter rijstrook achter een vrachtwagen te blijven. Je komt misschien een paar minuten later op je bestemming aan, maar wel zonder een autoschade.

Vul voor vertrek alvast de route in op de navigatie

Het verkeer is in de herfst ook drukker door de vele ongelukken. Zoek ruim voor vertrek alvast uit of er ook files op jouw route staan. Je moet voorkomen dat je gestrest in de auto zit omdat je te laat bij je afspraak bent door verkeersdrukte. Door stress heb je namelijk een grotere kans op een autoschade.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief