Aantal fietsongelukken in Nederland neemt toe

16/07/2013

fietsongelukkenHet aantal fietsongelukken in Nederland neemt toe. Ook het aantal doden en gewonden naar aanleiding van ongelukken op de fiets vertoont een stijging. Een verbeterde verkeersveiligheid vraagt om ander gedrag van fietsers op fietspaden.

Fietsongelukken door niet goed opletten

Het aantal dodelijke ongelukken met fietsers is stabiel, maar het aantal gewonden met fietsongelukken neemt met rasse schreden toe. Met ongeveer tienduizend gewonden is er in korte tijd zelfs een verdubbeling geconstateerd. Ook het aantal ongelukken tussen fietsers en bromfietsers neemt toe, wat onder andere te maken heeft met de toenemende snelheid van tweewielers op fietspaden. Sinds de introductie van de elektrische fiets is het aantal fietsongelukken eveneens toegenomen. De Stichting Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft inmiddels alarm geslagen maar vooralsnog is er weinig verbetering op de Nederlandse fietspaden te zien. Ook is er een Nationale Onderzoeksagenda Fietsveiligheid opgericht, wat nog niet tot het gewenste effect heeft geleid.

Ouderen kwetsbaar in verkeer

Vooral senioren zijn kwetsbaar in het verkeer. Senioren zijn minder mobiel, maar fietsen nog wel regelmatig. Als zij bijvoorbeeld met hoge snelheid worden ingehaald door wielrenners die hetzelfde fietspad gebruiken, dan kan dat nog wel eens tot een ongeluk leiden. Daarom zullen er de komende tijd door gemeenten verkeerstrainingen voor ouderen georganiseerd worden onder de naam: “Hoe organiseer ik mijn defensie in het verkeer”. Op deze manier leren kwetsbare ouderen hoe ze bijvoorbeeld moeten reageren als een racefietser hen met hoge snelheid wil passeren.

Materiële of letselschade vergoed krijgen via 112schade.nl

Bent u wel eens slachtoffer geworden van een fietsongeluk, en was dit niet uw eigen fout? Hoe heeft u toen de kosten verhaald? Heeft u schade opgelopen en wilt u deze verhalen, of bent u gewond geraakt bij een verkeersongeluk? Dan kunt u mogelijk de materiële- en/of letselschade verhalen op de aansprakelijke partij. Wilt u deze werkzaamheden liever uit handen geven, dan kan 112schade.nl u helpen. Wij nemen namelijk de verhaalsactie voor u in behandeling.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief