Dutch Reach (De hollandse manier…)

26/01/2022

Aanstaande zaterdag geldt er een aanpassing in de verkeerswet in Engeland. Zo komt er een regel op welke wijze je het autoportier moet openen. Dit om tijdens het uitstappen uit de auto ongevallen met fietsers te voorkomen. In Engeland noemen ze dit de “Dutch Reach”. Maar wat is dat dan? Wij kennen dit niet eens in Nederland, maar het is inderdaad wel zeker veiliger.

Onder andere in het AD konden we vandaag lezen over de Dutch Reach. In Engeland adopteren ze de Nederlandse manier om veilig als inzittende het portier van de auto te openen alvorens uit te stappen. Bij 112Schade kenden wij echter deze zogenaamde Nederlandse manier niet. Ik denk dat veel mensen dit niet weten. Maar we moeten toegeven we begrijpen het idee daar achter wel.

 

Een Engelse bestuurder opent op de Nederlandse manier zijn portier.

Wat is de Dutch Reach?

De “truc” is om als je wilt uitstappen uit de auto de hand te gebruiken die het verst van het portier is. Dus als Nederlandse bestuurder van de auto open je het linker voorportier dan met de rechter hand.

Het gevolg is dat je automatisch je lichaam en je hoofd een kwart slag draait en zo meer zicht hebt op eventuele fietsers of voetganger die je auto passeren.

Je verkleint als het ware je “dode hoek” en je kunt vervolgens beter anticiperen op het overige verkeer. Hier kunnen heel wat vervelende ongevallen door voorkomen worden.

 

 

 

Kijk hieronder maar naar de uitleg van de Engelse fietsersbond

 

 

In Engeland gaat deze manier van het openen van het portier aanstaande zaterdag in. Het is overigens geen kleinigheid als je betrapt wordt op overtreding. Je riskeert dan een boete van maarliefst € 1200 euro. Dus in Engeland kunnen ze de Dutch Reach maar beter snel eigen maken om ongevallen te voorkomen en om de portemonnee dicht te houden.

Het is eigenlijk ook wel een goed idee om de Dutch Reach in Nederland daadwerkelijk te gebruiken of zullen wij hem dan de The English Way noemen?