Een dodelijk ongeval veroorzaakt met de auto – Wat zijn de gevolgen?

12/04/2018
kettingbotsing

U staat er niet bij stil, maar door een klein foutje in het verkeer kunt u een dodelijk ongeluk veroorzaken. Emotioneel is het een zware last om te dragen, maar hoe zit het met de aansprakelijkheid en wie betaalt de financiële schade?

Op de autosnelwegen mag u maximaal 120 of 130 kilometer per uur rijden. Tijdens het rijden merkt u het niet meer, maar het is een enorme snelheid. Als u in de berm terecht komt en de macht over het stuur verliest, merkt u eigenlijk pas hoe hoog de snelheid is. Gelukkig worden de verschillende rijrichtingen door een vangrail van elkaar gescheiden. Maar ook met motorrijtuigen die in dezelfde richting rijden kan er een dodelijk ongeval ontstaan. Auto’s worden steeds veiliger gemaakt, maar een dodelijk ongeval gebeurt toch nog geregeld.

Hoe gaat de verzekeraar om met een dodelijk ongeval?

Bij een ongeval zoeken de verzekeraars  naar de aansprakelijke  partij. De veroorzaker van de schade wordt aansprakelijk gesteld voor de schade van de onschuldige betrokkene bij het ongeval. In het geval van een dodelijk ongeval wordt de schade op de gebruikelijke manier in behandeling genomen. Door het overlijden van een betrokkene hebben de nabestaanden recht op een schadevergoeding. Met deze compensatie kan het financiële leed verzacht worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verongelukte man en vrouw die een gezin en een huishouden achterlaten. Verzekeraars zullen bij letsel en een dodelijk ongeluk de schadebehandeling zorgvuldiger uitvoeren.

Wat zijn de gevolgen voor de veroorzaker van een dodelijk ongeluk?

Bij een dodelijk ongeval wordt er door de politie vaak een onderzoek ingesteld. Ze proberen om de feiten boven tafel te krijgen om een oordeel te kunnen vormen over de toedracht van het ongeval. Dit zijn vaak lastige trajecten die veel tijd kunnen kosten. Het feit dat één van de betrokkenen is omgekomen, zegt niets over de toedracht van de schade. De overledene kan de veroorzaker van het ongeval zijn. Als de tegenpartij de veroorzaker van de schade is, dan wordt uitgezocht in hoeverre het ernstig verwijtbaar is. Is het ongeval veroorzaakt door een inschattingsfoutje of reed de veroorzaker met een veel te hoge snelheid of met drank op? Bij een lichte overtreding kan er een boete volgen. Bij een zwaar vergrijp is het aan het Openbaar Ministerie om te beslissen over de vervolgstappen.

Welke straf kan de veroorzaker van een dodelijk ongeval opgelegd krijgen?

De strafmate is afhankelijk van de ernst van het vergrijp waardoor het dodelijk ongeval veroorzaakt is. Het varieert van een boete tot een gevangenisschap. Een rijontzegging van twee jaren kan ook één van de sancties zijn. Er is een gevangenisschap tot negen jaren mogelijk, maar dan hebben we het over zeer ernstige vergrijpen. Bijvoorbeeld veel teveel alcohol in het bloed of het ongeluk is veroorzaakt door een achtervolging.

Bij normaal rijgedrag zal het veroorzaken van een dodelijk ongeval niet zwaar aangerekend worden. Het overkomt het slachtoffer, maar de veroorzaker vaak ook.