Detective inschakelen bij letselschade

06/06/2016
detective

Bij letselschades gaat het vaak om omvangrijke claims. Verzekeraars zijn erbij gebaat om onder deze claims uit te komen. Het tv-programma De Monitor heeft onlangs aandacht geschonken aan omstreden praktijken van verzekeraars. In het programma werd het verhaal verteld van een aantal slachtoffers met een whiplash ten gevolge van een auto-ongeluk. Verzekeraars hebben in een aantal gevallen een detective ingeschakeld om fraude aan te tonen. Gaan verzekeraars hiermee te ver of staan ze in hun recht?

In de zaken in het tv programma ging het om slachtoffers van ongevallen waarbij ze een whiplash hebben opgelopen. De detective heeft de slachtoffers gevolgd en film en video-opnames gemaakt om aan te tonen dat ze mogelijk een whiplash faken om letselschade te kunnen claimen. Er werden bijvoorbeeld opnames gemaakt dat de slachtoffers aan het paardrijden waren of een potje tennis speelden.

Detectives bij verzekeraars

Als verzekeraars duidelijke aanwijzingen voor fraude hebben, mogen ze bepaalde middelen inzetten om hun vermoeden uit te laten zoeken. Eén van de manieren is het inschakelen van een detective. Dit zal over het algemeen alleen gebeuren bij financieel grote belangen als bij een letselschade. De detective begint met het napluizen van social media en activiteiten die op het internet vastgelegd zijn. Aan de hand van foto’s op Facebook is veel over het privéleven van mensen te vinden. Dit is een behoorlijke inbreuk op de privacy. Wettelijk zal het door de verzekeraars goed dichtgetimmerd zijn, maar moreel kan het verwerpelijk zijn.

Conclusie

In één van de in het tv-programma gebruikte video-opnames was te zien dat een man met een claim inzake een whiplash boodschappen aan het inladen was in een auto. De verzekeraar waar de claim was ingediend voor letselschade concludeerde dat hier sprake was van fraude. De nekbewegingen van de man in de video waren volgens de verzekeraar te soepel. Een deskundige arts geeft aan dat er aan de hand van de beelden geen conclusie getrokken kan worden.

Optreden tegen verzekeringsfraude

Dagelijks sporen verzekeraars 21 fraudeurs op. Hier gebruiken ze verschillende technieken en methodes voor. Het is wel van groot belang dat verzekeraars ook blijven letten op de belangen van slachtoffers. Vooral een claim voor een letselschade, hierbij speelt emotie namelijk ook een belangrijke rol. Het onderzoek naar fraude mag de slachtoffers niet onredelijk belasten. Door privé detectives in te schakelen worden de onderzochte mensen beschadigd. Ze voelen zich achtervolgd en  aangetast in hun vrijheid.

Pas als verzekeraars hele duidelijke indicatoren voor fraude hebben, mogen ze grovere onderzoekmethodes inzetten. Uit voorbeelden blijkt dat ze bij letselschade er soms te lichtzinnig mee omgaan.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief