Coronarellen en vandalisme: welke schade is verzekerd?

29/01/2021

De materiële schade door de coronarellen van de afgelopen dagen loopt op tot in de honderduizenden euro’s per dag. Niet al die schade is verzekerd. Fietsen vliegen door de lucht, auto’s en scooters worden in de fik gestoken of omvergeduwd, ruiten worden ingegooid en winkels geplunderd. In hoeverre de slachtoffers van coronavandalisme kunnen rekenen op schadevergoedingen is afhankelijk van de verzekeringen die ze hebben afgesloten. Wij zetten op een rij welke verzekeringen mogelijk uitkomst bieden bij de verschillende vormen van materiële schade.

Verschil tussen vandalisme en rellen

Allereerst is het goed om te weten dat verzekeraars een onderscheid kunnen maken tussen vandalisme en rellen. In de polisvoorwaarden staat of er een verschil is in de dekking van de betreffende verzekeraar. Er zijn verzekeraars die schade door grootschalige rellen niet uitkeren. Maar in het geval van de rellen van de afgelopen dagen spreekt het Verbond van Verzekeraars van een ‘uitzonderlijke situatie’. De Nederlandsche Bank laat weten dat de aangerichte schade onder ‘klein molest’ valt. Dit houdt in dat de verzekeraars kunnen uitkeren. Mensen die goed verzekerd zijn, hoeven zich dus geen zorgen te maken. Volgens het Verbond van Verzekeraars is er afgesproken om coulant te zijn bij de behandeling van schadeclaims met betrekking tot de coronarellen.

Autoschade door coronarellen

Autoverzekeraars kunnen in de dekking van de autoverzekering onderscheid maken tussen vandalisme en rellen. Met een allriskverzekering is in beide situaties alle schade aan de auto normaal gesproken gedekt. Dit geldt ook voor brandschade door vandalisme. Wel heeft autoschade door vandalisme gevolgen voor de schadevrije jaren van de eigenaar. Bij een groot deel van de autoverzekeraars valt de eigenaar dan terug op de bonus-malus-ladder. Hierdoor is het mogelijk dat de premie stijgt. Naast allrisk is er WA + beperkt casco; deze dekking is net wat minder uitgebreid. Of beperkt casco alle autoschade dekt, hangt af van de polisvoorwaarden. Beperkt casco heeft in ieder geval geen dekking voor vandalisme. Is de oorzaak van de autobrand onbekend? Dan is de autoschade vaak wel verzekerd. Ook kapotte ruiten worden meestal vergoed, maar een kras op wagen niet. In het geval van een WA-verzekering wordt autoschade als gevolg van de rellen van de afgelopen dagen niet vergoed. De auto-eigenaar draait in dat geval zelf op voor de kosten: een WA-verzekering dekt namelijk alleen schade die de autobezitter met de wagen bij anderen veroorzaakt..

Scooter- en fietsschade

Als scootereigenaar is het mogelijk om te kiezen uit verschillende scooterverzekeringen. Een WA-verzekering is verplicht. Helaas wordt schade aan de eigen scooter met een WA-verzekering niet vergoed. Met beperkt casco is die kans al groter. Hiermee is de eigenaar verzekerd voor scooterschade door brand en diefstal. Of schade door rellen ook is meeverzekerd, staat in de polisvoorwaarden. Een nog uitgebreidere dekking is de allriskverzekering. Met deze verzekering krijgt de eigenaar bijna alle schade vergoed. En hoe zit het met een kapotte of gestolen fiets? Het is waarschijnlijk dat iemand met een fietsverzekering alle kosten vergoed krijgt. Bekijk de voorwaarden van de verzekeraar om het zeker te weten.

Schade verhalen op relschoppers

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft laten weten dat het geld om alle schade te bekostigen verhaald wordt op de plunderaars en vernielers. Dit zal via strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures moeten gebeuren. Ook verzekeraars zeggen er alles aan te doen om de schade te verhalen op de daders. De politie is druk bezig met het bekijken van beelden om relschoppers in heel Nederland op te pakken. Deze mensen kunnen vervolgens flinke schadeclaims verwachten. Is de dader nog geen 14 jaar? Dan kan de schade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders.

Bron: Pricewise