Minder auto’s gestolen in het eerste half jaar van 2018

07/08/2018
diefstal auto

Volgens de RDW zijn er in het eerste half jaar van 2018 ongeveer 14% minder auto’s gestolen dan in het eerste half jaar van 2017. Waar wordt deze daling door veroorzaakt?

In de eerste zes maanden van 2018 zijn er 3.643 personenauto’s gestolen. Dat lijkt veel, en dat is het ook. Toch is het een sterke daling in vergelijking met het eerste half jaar van 2017. Toen zijn er namelijk 4.254 personenauto’s gestolen. De dalende lijn zagen we ook de eerdere jaren al. In het eerste half jaar van 2014 ging het bijvoorbeeld nog om 5.492 auto’s.

Waardoor wordt de daling veroorzaakt?

Er zijn volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit twee redenen te noemen. Enerzijds komt het door een betere beveiliging van auto’s. Fabrikanten hechten waarde aan een goede beveiliging en dat heeft vruchten afgeworpen. Een tweede reden is een betere samenwerking tussen de Europese politiediensten. Bij grensovergangen worden op bepaalde plaatsen kentekens gescand. De pakkans is dus groter geworden, dus is het stelen van personenauto’s minder interessant geworden voor criminelen.

Waar worden de meeste auto’s gestolen?

De meeste personenauto’s worden gestolen in Amsterdam. De bijdrage van onze hoofdstad aan het totaal aantal diefstallen is groot. Het ging namelijk om 554 gestolen auto’s. Bij bedrijfsvoertuigen is vooral Oost-Nederland onveilig. Dat komt waarschijnlijk doordat de voertuigen via Duitsland snel kunnen verdwijnen.

Met een nieuwe auto zit u naar verhouding veilig

Nieuwe auto’s zijn niet populair onder criminelen. Hierin zit namelijk de beste en modernste beveiliging. Auto’s met een ingebouwd volgsysteem zijn het minst populair. Hiervan wordt namelijk al een groot deel opgespoord voordat de auto’s de grens over zijn. Ze gaan liever voor auto’s tussen de 4 en 8 jaar oud.

Welke merken personenauto’s worden vooral gestolen?

Traditioneel is de Volkswagen de meest gestolen auto, maar niet in het eerste half jaar van 2018. Van auto’s tot drie jaar oud is het merk Toyota het meest gestolen. De Volkswagen staat wel op nummer twee en op nummer drie de Peugeot. Overigens geeft dit wel een vertekend beeld, want van de minder populaire merken worden er minder gestolen omdat ze ook veel minder verkocht worden. Maar het blijven natuurlijk wel interessante feiten. Gerekend over alle leeftijden auto’s blijft de Volkswagen wel op nummer één staan van meest gejatte auto’s.

Is diefstal van uw auto verzekerd?

U kunt uw auto verzekeren tegen diefstal, namelijk met de WA beperkt casco en de WA casco autoverzekering. Alleen met de goedkoopste WA autoverzekering krijgt u niet uitgekeerd bij diefstal. Deze verzekering dekt namelijk alleen de schade door aansprakelijkheid aangericht aan anderen.