‘Autohuur door vertraging expert ook verhaalbaar’

26/07/2017
expert

Normaliter zijn de kosten van vervangend vervoer alleen gedekt voor de dag dat het voertuig naar de expert moet en gedurende de reparatieperiode. Allianz is daar onlangs van afgeweken.

In september 2016 is een consument met diens auto betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Consument heeft in verband daarmee een beroep gedaan op de verzekering. Verzekeraar (Allianz h.o.d.n. AllSecur) heeft vervolgens een expert ingeschakeld om de omvang van de aan het voertuig toegebrachte schade te beoordelen. Aansluitend is op basis van het opgemaakt expertiserapport een uitkering gedaan. Ook heeft Verzekeraar de consument een vergoeding voor veertien dagen gebruik van een huurauto toegekend.

De consument stelde vervolgens dat de vergoeding van (slechts) veertien dagen voor het gebruik van een huurauto niet redelijk is. De consument heeft alleen al een week extra moeten wachten op de reparatie van de beschadigde auto omdat de (door verzekeraar ingeschakelde) expert die tijd nodig had voor zijn onderzoek. De vertraging in de expertise komt derhalve voor rekening van Verzekeraar, aldus de consument.

Verzekeraar heeft na beraad de kosten voor het vervangend vervoer en dus tevens de daarmee gepaard gaande huurperiode alsnog volledig vergoed en is hiermee tegemoet gekomen aan de gegronde wensen van de consument.  Daarnaast had de consument nog een bezwaar over de korting van 25% op de huurkosten. Dit hebben wij beschreven in ons artikel “Allianz vergoedt kosten autohuur voor 100%”.

Zie hier de uitspraak: https://www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GeschillenCommissie/2017/uitspraak_2017-396.pdf

De vergoeding van de huurkosten door vertraging bij de expert is niet door een uitspraak van het KIFID betaald, maar Allianz heeft dit zelfstandig besloten. Men is blijkbaar van mening dat wanneer de verzekeraar een expert inschakelt en er door die expert vertraging optreedt de kosten van vervangend vervoer gedurende die periode voor rekening komen van de verzekeraar.

In de basis klinkt het ook helemaal niet zo gek, alleen jammer dat er eerst een gang naar het KIFID noodzakelijk was om dit voor elkaar te krijgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief