Auto te water – Is het verzekerd en wat moet u doen?

15/07/2018
auto te water

Afhankelijk van de gekozen dekking keert de autoverzekering uit bij het te water raken van uw auto. Maar uw eerste zorg is om uzelf en de overige inzittenden uit het voertuig te krijgen. Bij welke verzekeringsvorm keert de verzekeraar uit en hoe komt u het eenvoudigst uit het voertuig?

Voor veel automobilisten is het een nachtmerrie. Uw auto rijdt het water in en al snel loopt de auto vol met water. Over de auto maakt u zich niet direct zorgen op zo’n moment, maar wel om uw eigen veiligheid en die van de overige inzittenden. Er doen verhalen de ronde dat u de auto eerst vol moet laten lopen met water. Dat is dus een fabeltje. Wat moet u vooral wel doen?

 

Keert de autoverzekering uit bij een auto te water?

Met de All-Risk autoverzekering krijgt u de schade aan de auto uitgekeerd. Met de twee beperktere verzekeringsvormen (de WA en de WA + beperkt casco) over het algemeen niet. U kunt de schade natuurlijk wel verhalen op een ander als daar de aansprakelijkheid van het te water gaan ligt. De veroorzaker van de schade draagt dan ook de financiële gevolgen. Hiervoor kunt u de rechtsbijstandsverzekering of de verhaalsbijstandsverzekering inschakelen. Maar u kunt het verhalen natuurlijk ook overlaten aan 112schade.nl. Voor u is deze service kosteloos. De schade en de kosten voor het verhalen van de schade liggen bij de tegenpartij of bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Auto te water – Hoe brengt u uzelf en de inzittenden in veiligheid?

Met een beetje geluk zakt de auto zeer langzaam onder water, maar vergis u niet. Het kan ook zeer snel gaan. De juiste manier van handelen is belangrijk. Zeker als u naast uzelf ook andere inzittenden moet helpen bij het ontsnappen. Gaat uw auto te water? Houd de volgende tips in gedachten.

Probeer rustig te blijven

Stress kan u redden uit gevaarlijke situaties, maar het kan u ook tegenwerken. U moet helder blijven denken en dat wordt lastiger als u alles tegelijk wilt doen.

Klik de binnenverlichting aan

Dit heeft een dubbele functie. Ten eerste wordt het steeds donkerder in de auto als het voertuig steeds verder onder het water komt. Ten tweede is het voor omstanders eenvoudiger om de exacte locatie vast te stellen waar het voertuig ligt, en waar ze dus hulp kunnen bieden.

Open de ramen

Elektrisch bediende ramen zijn tegenwoordig gebruikelijk, maar ze hebben een groot nadeel. Zodra het water de accu bereikt zijn ze mogelijk niet meer te openen. Wacht hier dus niet te lang mee.

Maak de gordel los

U moet snel uit het voertuig. Probeer de autogordel los te klikken. Dat kan moeite kosten als er druk op de gordel zit. In een uiterste geval moet u uzelf lossnijden met de achterkant van de veiligheidshamer die hopelijk in de auto voorin ligt. Ontsnap nu uit uw benarde positie vanuit het raam als het lukt. U mag hopen op hulp van voorbijgangers.