Wat is het gevaar van appen achter het stuur?

11/05/2018
appen achter het stuur

Al jaren zijn de premies voor de autoverzekering hard aan het stijgen. Dat wordt deels veroorzaakt door stijgende lasten door autoschades. Het appen achter het stuur doet hier niet veel goeds aan. Wat is het gevaar en hoe hoog is de boete voor de overtreding?

Deelnemen aan het verkeer brengt grote risico’s met zich mee. Door het appen achter het stuur verslapt de aandacht voor het verkeer. Daarom worden dergelijke overtredingen zwaar bestraft.

Gebruiken wij onze smartphones in het verkeer?

Uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat driekwart van de Nederlanders het appen achter het stuur erg gevaarlijk vindt. Toch doet 62% van de Nederlanders het soms of vaak. Een mogelijk belangrijk berichtje wil men toch even lezen.  De meeste mensen (86% van de ondervraagden) voelen zich niet veilig naast een bestuurder die zich schuldig maakt aan het appen achter het stuur. Ook door andere soorten verkeersdeelnemers wordt het gevaarlijker in het verkeer. Maar liefst 71% van de jongeren kan niet van de smartphone afblijven tijdens het fietsen.

Hoe hoog is de boete?

De boete voor het zogenaamde handheldbellen bedraagt €230 (2018). Het appen achter het stuur wordt hiermee gelijk gesteld. Dat is in vergelijking met veel andere verkeersovertredingen een forse boete, maar dat komt natuurlijk ook door de verkeersonveiligheid door het appen achter het stuur. Voor fietsers geldt er nog geen boete, maar daar komt waarschijnlijk wel wetgeving voor. Het huidige verbod geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor andere bestuurders van motorrijtuigen.

Waarom is het appen achter het stuur zo gevaarlijk?

Tijdens het autorijden doet u vaak handelingen die niets met het autorijden zelf te maken hebben. Bijvoorbeeld met een druk op een knop wisselen van radiostation of toch nog even de spiegels goed zetten. Deze handelingen vormen niet gelijk een groot gevaar in het verkeer omdat u gewoon de aandacht op de weg kunt houden. Bij het lezen of het typen van een bericht moet u volledig de focus leggen op de telefoon. Anders gaat het lezen of het goed typen niet lukken. Door het verleggen van de aandacht ontstaat het gevaar. Ook het doorvoeren van een wijziging in het navigatiesysteem zorgt voor een risico, maar door het veelvuldig appen achter het stuur is het gebruiken van de smartphone tijdens het rijden een dreigend gevaar.

Zes jaar gevangenschap als boete?

Een boete van €230 is waarschijnlijk onvoldoende reden om de smartphone niet te gebruiken tijdens het autorijden, dus moeten de straffen zwaarder worden volgens de politiek. Bij het veroorzaken van een ongeval door roekeloos rijgedrag moet een gevangenisschap van zes jaar opgelegd kunnen worden. Het gebruiken van een telefoon tijdens het rijden in of op een motorrijtuig kan onder de noemer roekeloos rijgedrag vallen.

Het gebruiken van de smartphone in het verkeer is erg gevaarlijk. Leg voor uw eigen en andermans veiligheid de telefoon weg tijdens het rijden. Wacht u op een belangrijk appje? Zet de auto even aan de kant zodra u een berichtje ontvangt.