Aanrijding zonder tegenpartij – Hoe meld je de schade?

04/10/2017
schade-app

Een aanrijding meld je aan jouw verzekeraar via een schadeformulier of een schade app. Hoe moet je de schade melden als het een eenzijdig ongeval is? Er zijn immers geen gegevens van de tegenpartij op te geven.

Bij een schademelding op de autoverzekering verwacht de verzekeraar ook een officiële schademelding. Hiervoor kun je gebruik maken van het traditionele Europees schadeformulier. Dit is een standaard schadeformulier die je voor alle soorten autoschades kunt gebruiken. Het nadeel hiervan is dat het een A4-tje is dat aan beide zijden overladen is met vragen, waarvan je maar een deel hoeft in te vullen. Gelukkig is er tegenwoordig een beter alternatief, namelijk de schadeapp. Deze app kun je op jouw telefoon zetten en bij schade snel en eenvoudig jouw schade melden bij de verzekeraar. Ook bij een eenzijdig ongeval verstrek je de verzekeraar een opgave van de situatie.

Waarom moet het officieel met een schademelding?

Bij een schademelding beoordeelt de verzekeraar de situatie rondom de schade. In sommige gevallen is het mogelijk om iemand anders aansprakelijk te stellen voor de schade. Dit is ook in jouw voordeel, want veel schades gaan ten laste van jouw schadevrije jaren. Tenzij iemand anders aan te spreken is voor de schade. Je hebt bijvoorbeeld schade opgelopen door een slecht wegdek. In dat geval kan de verzekeraar proberen om de wegbeheerder hiervoor aansprakelijk te stellen.

Direct contact opnemen met de verzekeraar?

Afhankelijk van de omvang van de aanrijding zonder tegenpartij bel je jouw verzekeraar nog even over de schade. Heb je een paaltje geraakt en kun je verder rijden? In dat geval is het direct melden van de schade aan de verzekeraar niet noodzakelijk. Het voordeel van de schade app is dat de verzekeraar de melding gelijk binnenkrijgt. De app verstuurt de schademelding namelijk gelijk naar de verzekeraar. Voordat je de schade laat repareren kun je het beste toch eerst overleggen met de verzekeraar. Met bepaalde reparateurs kan de verzekeraar speciale afspraken hebben. Ga naar de reparateur die de verzekeraar aanwijst, dat kan jou een bedrag aan eigen risico besparen.

Wat zijn de gevolgen van een eenzijdige aanrijding?

In de meeste gevallen is de veroorzaakte schade niet op iemand te verhalen. In het geval de auto alleen maar WA verzekerd is, wordt de schade aan jouw eigen auto niet uitgekeerd. Wel de schade die door de aanrijding aangericht is aan bezittingen van anderen. Als je tegen een vluchtheuvel aan rijdt, worden de kosten van het herstellen van de vluchtheuvel door jouw verzekeraar gedragen. Met de WA casco autoverzekering krijg je ook de schade aan jouw eigen auto uitgekeerd. Met de WA beperkt casco krijg je de eigen schade door een aanrijding meestal niet uitgekeerd. Er geldt een uitzondering voor een aanrijding met loslopende dieren.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app