Aangereden door een dronken automobilist – Wat nu?

15/09/2016

Wat als je wordt aangereden door een dronken automobilist? Keert de WA autoverzekering van de beschonken chauffeur wel uit?

Het rijden onder invloed van alcohol verslechtert de rijkwaliteiten. Helaas is niet iedereen hiervan overtuigd en gebeuren er nog steeds veel ongevallen waarbij alcohol een rol speelt. Het kan je overkomen dat je wordt aangereden door een dronken chauffeur. Wat nu?

De autoverzekering aanspreken voor de schade

Verzekeraars kunnen schade onder invloed van alcohol uitsluiten in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Hier is een slachtoffer van een ongeval niet de dupe van. De autoverzekering keert de aansprakelijkheidsschade namelijk gewoon uit. Ook terecht, want het slachtoffer kan er niets aan doen dat de bestuurder van het verzekerde motorrijtuig dronken was. Het slachtoffer hoeft in principe niet in gesprek met de veroorzaker van de schade. De autoverzekering kan namelijk rechtstreeks worden aangesproken door het slachtoffer.

Moet er politie worden ingeschakeld bij een ongeval?

Normaal gesproken kunnen betrokkenen bij een ongeval de schade zelf afwikkelen. Dat is anders als het een zwaar ongeval is met letselschade. In dat geval moet de politie ingeschakeld worden. Blikschade kan onderling afgewikkeld worden. Het is een kwestie van een schadeformulier invullen en indienen bij de verzekeraar waar de autoverzekering loopt. Indien de wederpartij duidelijk dronken is, kan alsnog de politie ingeschakeld worden.

De dronken automobilist is doorgereden

Automobilisten met teveel alcohol op zullen eerder doorrijden bij een ongeval dan een nuchtere automobilist. De gevolgen van een ongeval voor een beschonken bestuurder van een motorrijtuig kunnen namelijk groot zijn. Ten eerste zal een proces verbaal volgen. Het rijbewijs kan ook voor langere tijd ingevorderd worden en de eigen verzekeraar kan de uitbetaalde schade verhalen op de dronken bestuurder van het verzekerde motorrijtuig die de schade heeft veroorzaakt. Bij letsel kan de schade in de honderdduizenden euro’s lopen.

Wat zijn de gevolgen voor de dronken chauffeur?

De financiële en emotionele gevolgen zijn niet te overzien bij een dodelijk ongeval. Ook bij blijvend letsel van het slachtoffer zijn de gevolgen zeer groot. Door het ongeval kan het slachtoffer mogelijk niet meer werken. De financiële schade kan verhaald worden op de veroorzaker van de schade. Deze schade wordt uitbetaald door de autoverzekering. Vervolgens kan de schade weer verhaald worden op de veroorzaker. Alleen al de financiële gevolgen zijn voor de meeste mensen niet te dragen.

Met drank op achter het stuur zou je alleen al niet doen om een boete en rijontzegging te voorkomen. Toch vallen deze gevolgen in het niets bij het veroorzaken van een schade. Ga dus nooit met drank op achter het stuur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief