Wanneer kan ik de BTW verrekenen?

BTW staat voor belasting toegevoegde waarde (BTW). Het is een omzetbelasting. Iedereen die iets koopt, betaalt een prijs waarin de BTW is inbegrepen. Het bedrag dat u betaalt bevat dus omzetbelasting. De verkoper of dienstverlener draagt deze BTW later weer af aan de belastingdienst.

BTW niet verrekenbaar

Bent u in loondienst, gepensioneerd of heeft u geen baan? Dan is de conclusie al snel te maken dat u de (betaalde) BTW niet kunt verrekenen. U bent dan een privépersoon, geen BTW-plichtig ondernemer en u beschikt niet over een BTW-nummer.

De kosten die u maakt voor uw voertuig dient u doorgaans geheel te betalen inclusief BTW. Het BTW-bedrag over deze kosten kunt u dan niet verrekenen met uw belastingaangifte.
De schadevergoeding die wij namens u claimen op de tegenpartij zal inclusief BTW zijn.

BTW wel verrekenbaar

De Belastingdienst bepaalt of u als ondernemer BTW-plichtig bent en welk tarief van toepassing is. Als BTW-plichtig ondernemer, hebt u dus te maken met de BTW. U betaalt over uw omzet BTW aan de belastingdienst. Meestal berekent u deze BTW aan uw klanten. Van de inkopen en kosten die u maakt, kunt u de BTW aftrekken.

Het kan zijn dat u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de BTW. Bijvoorbeeld als u wel omzet heeft, maar geen of weinig winst maakt.

Als u volgens de Belastingdienst BTW-plichtig bent, heeft u een BTW-nummer gekregen en moet u periodiek aangifte doen voor de omzetbelasting. Meestal doet u dit per kwartaal, maar onder bepaalde omstandigheden mag dit ook per maand of per jaar.

BTW-plichtig & Autokosten

Is de conclusie na het lezen van bovenstaande uitleg dat u de BTW kunt verrekenen? U mag dan alle autokosten aftrekken. Dus kosten voor verzekeringen, benzine, onderhoud, wasstraat en parkeren. Dit is exclusief BTW. De BTW over deze kosten kunt u vervolgens terugvragen in uw BTW-aangifte. Let op: boetes kunt u nooit aftrekken.

De BTW over het vastgestelde schadebedrag aan uw voertuig kunt u dan dus ook terugvragen in uw BTW-aangifte. Om deze reden wordt het BTW-bedrag niet door de tegenpartij of zijn verzekeraar vergoed.
De schadevergoeding die wij namens u claimen op de tegenpartij zal exclusief BTW zijn.