Vaker autoschade in winter | 112schade.nl geeft tips

15/01/2013

Autoschade komt in de winter vaker voor. Dit wordt vooral veroorzaakt door slippen. Uit onderzoek blijkt dat veel autorijders niet weten wat ze moeten doen als de auto grip op het wegdek verliest. 11% remt af, terwijl dit juist het tegenovergestelde effect heeft.

Letselschade neemt af

Wanneer er meldingen zijn van autoschade in de winter, zijn dit voornamelijk kleinere blikschades. Op winterse dagen is de kans op letselschade kleiner. Dit komt omdat als het sneeuwt of vriest de automobilist gewaarschuwd is en daarom met rijden op gladde wegen beter oplet. Ook is de automobilist een stuk voorzichtiger en wordt er minder snel gereden. Daarnaast is het op winterse dagen aanzienlijk rustiger op de wegen: 40% van de automobilisten blijft liever thuis als de wegen glad zijn.

Hoe ontstaat slipgevaar

Slipgevaar ontstaat als de ondergrond van de (snel)weg glad is. Slippen kan ontstaan door teveel gas te geven of te remmen. Ook kan een snelle ruk aan het stuur voldoende zijn om de auto van het gekozen pad te laten geraken. Het kan zelfs voorkomen dat er tijdens het wegrijden in de eerste versnelling kans is op slipgevaar. Dan slaan de aangedreven tandwielen namelijk door en is de auto oncontroleerbaar. Beter is om in de tweede versnelling met weinig gas weg te rijden. Wat ook helpt is op tijd het gas los te laten en de auto uit te laten rijden.

Voorkom autoschade in de winter: houd afstand en kijk vooruit

Essentieel als u de weg opgaat is het houden van afstand. U kunt bijvoorbeeld de geadviseerde twee-seconden-regel verdubbelen. Mocht uw voorganger plotseling remmen, dan kunt u bijvoorbeeld het gas loslaten in plaats van te remmen. Ook is het zeer belangrijk dat u ver vooruit kijkt. Door deze twee maatregelen te hanteren heeft u meer tijd om te reageren op een situatie, waardoor kans op autoschade in de winter afneemt.

112schade.nl

112schade.nl neemt geheel kosteloos de verhaalsactie van de materiële schade en/of de letselschade in behandeling , ongeacht bij welke verzekeraar of via welke tussenpersoon men verzekerd is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief