Wat te doen bij een aanrijding?

27/05/2016
Invullen schadeformulier. Ben ik voertuig A of B?

Betrokken raken bij een aanrijding is voor niemand leuk. Zeker niet wanneer er sprake is van schade aan het voertuig of letselschade. Wat moet u doen wanneer u betrokken raakt bij een aanrijding?

Schadeformulier invullen

Indien er alleen sprake is van materiële schade, dan is het van belang dat het Europees schadeformulier zo volledig mogelijk wordt ingevuld. U dient hiervoor niet alleen de gegevens van de tegenpartij in te vullen, maar wat net zo belangrijk is, de gegevens van eventuele getuigen van de aanrijding. Neem ook foto’s van de geleden schade en van de situatie. Deze beelden kunnen dienen als bewijsmateriaal tijdens het verhaalproces. Wanneer het Europees schadeformulier is ingevuld, ondertekenen beide partijen en wordt het formulier naar de verzekeraar van de tegenpartij gestuurd.

Getuigenverklaring verzamelen

Naast het invullen van het schadeformulier is het verkrijgen van een getuigenverklaring ook belangrijk. Kijk goed om u heen of er getuigen zijn van de aanrijding. Ten eerste zorgt u ervoor dat u de contactgegevens van de getuige ontvangt, daarna kunt u naar de geleden schade kijken. Het feit wil namelijk dat getuigen vaak snel weer doorgaan wanneer er geen sprake is van ernstig letsel.  Toch kan een eenvoudige schade zich ontwikkelen tot een complexe schade.

Indien er getuigen zijn van de aanrijding, vraagt u hen een getuigenverklaring in te vullen. Hoe sneller dit gebeurt, hoe groter de kans dat details nog vers in het geheugen liggen. Ook familie of partners mogen dienen als getuige.

Taxi- of buschauffeurs

In het geval dat de tegenpartij een taxi- of buschauffeur is, is een getuigenverklaring een groot goed. In de praktijk zien we namelijk geregeld dat deze tegenpartijen haast hebben en ze alleen een visitekaartje achterlaten. Neemt u op een later tijdstip contact met ze op, dan zijn ze zich van geen kwaad bewust. Zonder getuigenverklaring wordt het dan lastig om de betrokkenheid van de tegenpartij aan te tonen. Zorg dus altijd voor een verklaring van een getuige.

Schade verhalen op de tegenpartij

Wilt u de schade verhalen? Indien u over een casco- of all riskverzekering beschikt, stelt u uw verzekeraar gelijk op de hoogte. Of u nu wel of niet verantwoordelijk bent voor de schade, de verzekeringsmaatschappij zal de schade direct vergoeden. De verzekeraar zal zelf de beslissing maken om de schade wel of niet te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Let op: dit kan gevolgen hebben voor uw bonus-malusregeling.
Bent u niet verantwoordelijk voor de schade? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft, kan de verzekeraar dit voor u regelen. U hoeft dit niet zelf te doen.

Schade verhalen op een buitenlandse partij

Bij een ongeval met een buitenlandse partij geldt over het algemeen het Nederlands recht. Ook bij een aanrijding met een buitenlands voertuig is het van belang om een door beide partijen een duidelijk leesbaar en ondertekend schadeformulier te hebben en altijd de contactgegevens van getuige(n) te noteren. 112schade.nl kan u helpen bij het kostenloos verhalen van schade op de buitenlandse veroorzaker.

Digtaal schade melden

Naast onze verhaalservice hebben wij ook onze eigen schade app. Geen schades meer melden met een papieren schadeformulier maar volledig digitaal via je smartphone

  • Geaccepteerd door alle verzekeraars in Nederland en Europa
  • Voor alle schades in het verkeer
  • Thuis controleren, aanvullen en versturen
  • Ook voor lease- en huurauto’s

Digitaal schadeformulier via onze speciale schade app

Download hier onze schade app.

Download de 112schade app in de appstore  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief