Wat zijn de verkeersregels op een rotonde?

04/03/2017

rotonde In het verkeersbeeld zijn de rotondes niet meer weg te denken. Helaas zorgen ze ook voor verwarring wat betreft de verkeersregels. Hoe hoort het?

Het is niet voor niets dat er steeds meer rotondes komen. Een rotonde in plaats van een kruising zorgt voor 50% minder ongelukken. Ook stroomt het verkeer sneller door. Minder opstoppingen, minder ongelukken en een bijkomend voordeel is ook nog dat het minder onderhoudsgevoelig is in vergelijking met kruisingen met verkeerslichten. De voordelen zijn dus groot.

Wie heeft voorrang op een rotonde?

De regels die gelden verschillen per rotonde. In de wet is niet vastgelegd hoe de voorrangsregels zijn. Het blijft dus opletten op de borden. Meestal heeft het verkeer op de rotonde voorrang op het verkeer dat op de rotonde komt.

Kies vooraf al een afslag

Je hebt ook zogenaamde turborotondes. Dat wil zeggen dat je gelijk al kiest welke afslag je neemt. Voor de eerste afslag kies je bijvoorbeeld de meest rechtse strook. Zodra je op de rotonde zit kun je niet of nauwelijks nog switchen van strook. Dit komt de doorstroming ten goede, maar kan ook gevaarlijke taferelen opleveren. Vooral automobilisten die niet bekend zijn met deze vorm van rotondes hebben een grotere kans op schade.

Wat is de maximumsnelheid op een rotonde?

De veiligheid op een rotonde wordt mede veroorzaakt doordat je er niet hard op kunt rijden. Een perfecte manier van snelheid regulering. Het maximum ligt tussen de 20 en 30 kilometer per uur. Op turborotondes kan de snelheid iets hoger liggen. Met deze snelheden hebben bestuurders ook nog de mogelijkheid om borden te lezen.

Hebben voetgangers voorrang?

Bij het oprijden op een rotonde hoef je voetgangers geen voorrang te verlenen. Dat ligt natuurlijk anders als er een zebrapad vóór de rotonde ligt. Bij het verlaten van de rotonde hebben de voetgangers die de rotonde niet verlaten juist voorrang. Zij blijven namelijk op de rotonde.

Hebben fietsers voorrang?

De regels rondom fietsers zijn nogal complex. Het maakt namelijk een verschil of ze op een fietspad of een fietsstrook fietsen. Het verschil is dat een fietsstrook onderdeel uitmaakt van de rotonde. Hier gelden dus ook de verkeersregels die op de rotonde gelden. Fietsers die erop rijden hebben dus voorrang. Als het fietspad naast de rotonde ligt wordt deze niet gezien als onderdeel van de rotonde. Een fietspad moet gezien worden als een nieuwe kruising waar verlaters vanaf de rotonde rekening mee moeten houden. Wie voorrang heeft hangt af van de verkeersborden.

Hoe zit het met richting aangeven?

Sommige automobilisten geven richting aan als de rotonde voor driekwart wordt genomen. Dat mag, maar is niet verplicht. Uiteraard ben je wel verplicht om richting naar rechts aan te geven bij het verlaten van de rotonde.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief